Мобилните оператори и производители се съюзиха срещу крадците на GSM-и

Най-големите мобилни оператори и производителите на телефонно оборудване в света, обединени в така наречената Асоциация GSM, обявиха началото на съвместна инициатива за борба с крадците на мобилни апарати. По данни на в. "Файненшъл таймс" глобалната асоциация на операторите с мрежи за безжична връзка тип GSM предвижда откраднатият в една страна телефон да става неизползваем в друга. За целта инициаторите, сред които са оператори като "Водафон", "Ориндж", "Ти-мобайл" и производители от ранга на "Нокиа", НЕК и "Сони Ериксон", предвиждат създаването на комплекс от технологии, блокиращи апаратите при несанкционираното им преместване в друга мобилна мрежа или в друга държава. От своя страна производителите на телефони планират да инсталират в тях специални средства, които напълно ще елиминират шанса за нелегално препрограмиране на апарата.

Въвеждането на новите програми може да стане до края на 2004 година. Дотогава всеки член на организацията ще получи достъп до централния регистър за идентифициране на мобилните телефони, популярен с абревиатурата IMEI.

Подобна система вече действа във Великобритания, където операторите въведоха IMEI през 2002 г. В него се вписва 15-цифреният сериен номер, който има всеки телефон. Когато дадено устройство бива обявявано за откраднато във Великобритания, неговият идентификатор IMEI се активира в централния регистър.

След това всички входящи и изходящи повиквания до апарата в мрежите на британските оператори стават невъзможни. Инициативата доведе до известен спад на кражбите на телефони на Острова, но крадците все още можеха да използват апаратите извън територията на страната. Там те се препрограмираха и се подлагаха на повторно активиране. Особено активен остава трафикът на крадени мобилни телефони към страните от Азия, Африка и Източна Европа, закъдето всяка година отпътуват милиони чужди апарати. Мобилните оператори, производителите, но най-вече правоохранителните органи по цял свят са притеснени от факта, че твърде често откраднатите апарати стават инструменти за отправяне на заплахи или дори за активиране на записващи или взривни устройства от разстояние, без възможност за откриване на извършителя.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK