Какво е ЕТА

ETA /Еускади та Аскатасуна/ е терористичната организация на бaските сепаратисти.

Тя се отцепва през 1959 година от Баската националистическа партия /Partido Nacionalista Vasco/, която е основана през 1894 година. ЕТА обвинява партията, че е загърбила идеите на основателите на баския национализъм братята Арана. През 19 век те освен националната идея изготвят национален флаг и определят дори и празниците на баските.

През 1962 година организацията на левите националисти се оформя окончателно. Тогава организацията си поставя за цел - сформиране на самостоятелна държава на баските.


През 1966 година излизат "Puntos basicos", които залягат в програмата на организацията като основополагащ документ. През 1968 година се приема закон за борба с тероризма. ЕТА се разцепва след предприетите правителствени репресии.

ЕТА започва в началото на 60-те години на миналия век да взривява полицейски участъци, жп линии и други обекти.

Най-активният период на ЕТА е между 1976 -1980 година. Тогава организацията организира покушения срещу висши държавни служители, военни и съдии. В този период организацията има 500 члена. От тях 200 се занимават с терористична дейност, а останалите се грижат за разузнаването и тила на бойните отряди. Първоначално те се състоят от 20-30 души, докато днес са от петима-шестима члена. Отначало те действат както в страната на баските, така и в Мадрид, Валенсия, Барселона и другите големи градове. В момента ЕТА има структури в страната на Баските и Мадрид.

ЕТА се финансира от "революционния данък", който възлиза на 1.5 млрд. песети, така и от отвличания на хора. През 1986 година испанската полиция разби склад на организацията с ракети "земя-въздух", които са били доставени от Либия.

Убийството на икономиста Мигел Бланко през 1997 година обръща общественото мнение срещу сепаратистите. 850 души са убити от баските.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK