Японски учени се доближиха до създаването на стволов вътрешен орган

Екип от японски учени е успял за първи път да отгледа структурно пълноценни капилярни кръвоносни съдове от сволови клетки на човешки ембрион. Това съобщи в. "Йомури", като отбеляза, че откривателите работят в медицинския факултет на университета в Киото под ръководството на професор Кадзува Накао. За целите си изследователите използвали капилярни клетки, генерирани от стволови клетки, внесени в Страната на изгряващото слънце от Австралия през 2002 г. За разлика от останалите клетки ембрионалните стволови клетки могат да се развиват във всяка позната разновидност на клетки и така да "регенерират" цели вътрешни органи например.

Според запознати новото откритие е поредната крачка в посока развитието на медицината и изследванията в сферата на своловите изследвания. Досега изследователите можеха да предизвикват единствено възстановяването на нервни клетки и мускулни тъкани.

Те обаче не са достатъчни за създаването на цял вътрешен орган. С откриването на механизъм за "производство" на капиляри науката се доближава още повече до затварянето на процеса.


Откритието на японските учени е допълнение към това от 2002 г., направено от колегите им в Масачузетския технологичен институт. Последните успяха да създадат структури подобни на капилярите по форма и които също като капилярите пропускат кръв. Те обаче се различаваха от "оригиналите" по клетъчна структура.

Постижението на екипа на Накао е, че е съумял да създаде капиляри, които съдържат напластени ендотелиални клетки, които формират вътрешните слоеве на капилярите и гладки мускулни клетки, които изграждат вътрешните им слоеве.

Сега групата учени смята да провели дали не може да използва отгледаните капиляри за лечение на сърдечни заболявания и удари. За целта те ще трансплантират клетките на лабораторни мишки, страдащи от втвърдени артерии.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK