Бившият министър на вътрешните работи пое икономиката на Франция

Три дни след зрелищната загуба на местните избори френският премиер Жан Пиер Рафарен представи състава на третото за по-малко от две години правителство.

И както и в първите два случая, екипът беше реден под ръководството на Ален Жупе. С което пък кметът на Бордо доказа, че въпреки надвисналата над главата му присъда за корупция, думата му тежи в кулоарите на Елисейския дворец.

Още от първия миг на очакваната рокада всички във Франция следяха с интерес дали популярният вътрешен министър Никола Саркози най-после ще попадне в "Матиньон". Надеждите на Саркози обаче бяха попарени от хода на президента Жак Ширак да задържи Рафарен на премиерския пост.


Напористият МВР шеф все пак получи повишение. Той зае мястото на Франсис Мер в мегаминистерството на икономиката и финансите. Вътрешен министър става бившият дипломат №1 Доминик дьо Вилпен. Той пък беше сменен в Ке д'Орсе от френския еврокомисар по регионалната политика Мишел Барние.

Деловият в. "Ла трибюн" коментира, като цитира френския институт за икономически анализи INSEE, че бъдещият министър на икономиката има да решава доста задачи. Икономическият растеж за последното тримесечие на 2003 г. беше само 0.5%, а предвижданията за ръст през първото полугодие на 2004 година бяха преразгледани надолу - от 1.7% на 1.4%, като с предпазлив оптимизъм може да се очаква годишен ръст от 1.7%-1.8%. И то при четирипроцентното нарастване на американската икономика и доброто представяне на Азия. Стабилизирането на обменните нива евро долар на около 1.22 долара също би трябвало да благоприятства подобряването на икономическите показатели. Потребителското доверие обаче остава ниско, а пазарът на труда ще продължи да стагнира със закриването на още 13 000 работни места през първото тримесечие в резултат на свитото производство от последните месеци. Излизането в пенсия на около 40 000 души обаче ще държи безработицата стабилно на 9.7%. Фирмените инвестиции ще продължават да растат благодарение на благоприятните кредити. Терористичната активност в момента ще даде отражение върху икономиката и най-вече в туризма, смята INSEE. И накрая спорният въпрос за бюджетния дефицит, който за 2003 г. достигна рекордните 4.1% от БВП, според института зависи от правителствените решения за реформите в здравното осигуряване, регистрирало годишен дефицит от 11 млрд. евро.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK