В Македония е ден за размисъл преди президентските избори

В понеделник в полунощ започна денят за размисъл преди президентските избори в Македония, които ще се проведат на 14 април, предаде македонската агенция Макфакс. Право на глас имат 1 695 103 граждани, които ще гласуват в 2973 избирателни секции. Във вторник гласуват лицата, които отбиват редовната си военна служба, затворниците и вътрешно разселените македонци.

Четирима са претендентите за най-високия държавен пост в Македония, овакантил се предсрочно със смъртта на Борис Трайковски при самолетна катастрофа на 26 февруари т.г. - Бранко Цървенковски от СДСМ, Зиди Джелили от Демократическата партия на албанците (ДПА), Сашко Кедев от ВМРО-ДПМНЕ и Гзим Острени, бивш военен лидер на албанските бунтовници и настоящ заместник-председател на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ). Наблюдателите в страната очакват, че борбата ще се води между Цървенковски и Кедев.

В понеделник кандидатите проведоха заключителните си митинги. Представителите на македонските албанци отново повториха, че приоритетът им е пропорционалното албанско представителство в държавните органи. Премиерът Бранко Цървенковски от Социалдемократическия съюз на Македония заяви от своя страна: "Имаме исторически шанс да избягаме от балканската кал, предразсъдъците и омразата. Македония ще получи през 2006 г. покана за членство в НАТО и ще стане членка на алианса през 2007 г. По този начин въпросът за териториалната цялост, границите, сигурността и нашето съществуване веднъж завинаги ще бъдат снети от дневния ред, а Македония ще бъде сигурна и просперираща държава." Македонският премиер предвиди, че до края на 2005 г. бившата югославска република ще стане кандидатка за членство в ЕС.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK