Във Великобритания стартира програма "Печели, докато учиш"

Английските тийнейджъри от бедни семейства получават по 30 лири седмично, за да останат в училище или в колеж, съобщава в. "Гардиън". Програмата "Печели, докато учиш" е част от национална инициатива за предотвратяване на напускането на училище в твърде ранна възраст. По този показател Великобритания е сред първенците в света. Проектът, който стартира в цялата страна през септември, ще струва 500 млн. лири. През тази и следващата година от схемата ще се възползват 353 000 от общо 666-те хиляди 16-годишни в страната. Тя ще засегне онези тийнейджъри, чийто доход в домакинството е до 30 000 лири. В зависимост от него възнаграждението за посещаване на училище ще варира от 10 до 30 лири. Онези ученици, които покажат усърдие, ще получават бонуси от по 100 лири. Средствата ще бъдат изплащани на самите учащи се, но ще бъдат спирани, ако младите хора не посещават училище редовно и не демонстрират усърдие в учението.

Според министъра на образованието Чарлз Кларк програмата ще бъде успешна. По време на двугодишното пилотно прилагане на схемата, в която са участвали 120 000 ученици в 56 района, е отчетен ръст от 6.9% в посещаемостта на училище при момчетата на 16 години и 5,9% при момичетата. Идеята за разширяване на действието на проекта беше посрещната добре от синдикатите на учителите и директорите във Великобритания. Според консервативната опозиция обаче намаляването на нискоквалифицираната работна ръка и предотвратяването на ранното напускане на училище трябва да става чрез подобряване на учебната програма, а не чрез подкупи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK