САЩ се захващат с нелегалната търговия с хайвер от белуга

Съединените щати, които потребяват 80 на сто от произведения в света хайвер, предприемат действия за пресичане на нелегалната търговия с деликатеса от белуга, съобщи в. "Гардиън". Повод за мерките са съобщенията, че рибата, която дава най-скъпо продавания в света хайвер - 28 грама струват $150, е на изчезване.

Американската служба за контрол върху производството и търговията с риба и рибни продукти обмисля забраната от месеци. Рестриктивните действия бяха активизирани, след като делото срещу компанията Caviar Emptor влезе в съдебна зала.

Във вторник от службата съобщиха, че ветото ще влезе в сила след 6 месеца, за да се даде възможност на засегнатите страни да заявят претенциите си по него.


Идеята е белугата да бъде вписана в американския закон за защита на застрашените видове. Основанията на вносителите са, че безконтролното ловене на този вид риба е нарушило утвърдената вече квотна система. В Европейския съюз, който е вторият по големина пазар за хайвер, търговията драстично се е свила заради главоломното покачване на цените.

По силата на споразумението за международната търговия със застрашените видове страните около Черно море имат право на малка квота за продажба на хайвер.

За държавите от каспийския басейн - Азербайджан, Иран, Казахстан и Русия, обаче белугата продължава да е източник на богатство. Въпреки че Иран спря продажбата в опит да спаси рибата, критиците твърдят, че останалите страни умишлено надценяват рибните запаси, за да не пострадат квотите им.

Според тях през 2002 г. този вид риби са били 11.6 млн. на фона на 7.6 млн. през 1998 г. Но според експертите през последните 30 години белугата прогресивно се стопява. По последни данни само в каспийския басейн количеството й е намаляло с 90%. В Адриатическо море тя вече е изчезнала, а в Черно море се среща изключително рядко.

В Каспия се срещат три вида есетра, като белугата, известна с латинското си име Huso huso, е най-голямата и най-ценната от тях.

В историческите документи се посочва, че този вид риба съществува от 250 млн. години. Тя достигала дължина от 6 метра, тегло от един тон и давала повече от 100 кг хайвер. Истината е, че белугата тежи не повече от 75-100 кг, а тези риби, които реално дават хайвер са много по-малки. Белугата може да живее 100 години, но не започва да хвърля хайвера си, преди да е навършила 15-16 години.

Законната търговия с нея се оценява на около $110 млн., докато нелегалната е за повече от $1 млрд. Само през 2000 г. САЩ са внесли 14.9 тона хайвер, Германия - 1.8 тона, Франция - 0.9 тона, а Швейцария - 1.2 тона.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK