В Македония се провежда втори тур на президентските избори

От 07.00 ч. тази сутрин в Македония са отворени избирателните секции и гражданите започнаха да гласуват на втория кръг на предсрочните

президентски избори. Гласуването ще продължи до 19.00 часа в 2973 избирателни секции.

Общо 1 695 103 граждани могат да дадат гласа си за Бранко Цървенковски от Социалдемократическия съюз на Македония или за Сашко Кедев от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, които в първия тур спечелиха най-много гласове.


Засега изборите преминават в мирна атмосфера и без проблеми.

В избирателна секция в района на Тетово е счупена избирателна урна, предаде А1. Инцидентът е станал близкото село Синичане след като група младежи са влезли и са разбили кутията. Избирателната комисия е събрала подадените до момента около 80 бюлетини и ги е прехвърлила в нова урна. От вътрешното министерство съобщиха, че в инцидента са участвали членове на ДПА.

Държавната избирателна комисия трябва да съобщи предварителни резултати 24 часа след края на гласуването, официалните - най-късно до 3 дни след изборите, а окончателните - след разглеждането на евентуални жалби.

Във вторник гласуваха вътрешно разселените лица, затворниците, болните и войниците. Техните гласове са запечатани и ще бъдат преброени след края на втория кръг.

Македонските медии постоянно приканват гражданите да упражнят правото си на глас. "Да не обръщаме гръб на страната си", "Гласувай, дай възможност на Македония да продължи напред", призовава македонската телевизия.

За да бъдат валидни изборите, трябва да гласуват 50 на сто плюс 1 избирател, като за президент ще бъде избран кандидатът, който спечели най-много гласове.

Ако над половината от избирателите не участват в изборите цялата процедура по избор на президент започва от начало.

За изборите са акредитирани над 40 чуждестранни журналисти, предимно от региона, но и от световните медии. Сред тях има 20 телевизионни екипа и 16 информационни агенции. За македонските журналисти на тези избори не е необходима специална акредитация.

Вторият кръг на изборите ще бъде следен от 4016 македонски наблюдатели, най-много от които са представители на неправителствената организация "Мост". Чуждестранните наблюдатели са 472-ма, като най-много са от Организацията за

сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/.

Гражданската коалиция на неправителствени организации "Доверие" има за втория кръг на изборите 525 наблюдатели, което е с около 100 души повече отколкото на първия тур. По време на гласуването на 14 април бяха констатирани известни нередности и нарушения на избирателния процес, затова "Доверие" увеличи броя

на наблюдателите, за да получи цялостна картина за втория изборен кръг. Това каза на пресконференция вчера Никола Додев, координатор на "Доверие". По-голямата част от наблюдателите на "Доверие" ще бъдат разположени на смятаните за критични изборни места.

Мониторингът на втория кръг ще е за нередностите и нарушенията на обществения ред, няма да се следи избирателната активност.

Това са третите президентски избори в Македония. Те са организирани предсрочно поради трагичната смърт на президента Борис Трайковски в самолетната катастрофа на 26 февруари над град Мостар в Босна и Херцеговина.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK