Бранко Цървенковски е новият президент на Македония

Новият президент на Република Македония е кандидатът на управляващата Социалдемократическа партия Бранко Цървенковски.

"53,39 % е избирателната активност на втория кръг от президентските избори в Република Македония", съобщи председателят на Държавната избирателна комисия /ДИК/ Стево Пендаровски. Информацията е на база 99,08 % от преброените гласове.

Подадени са 905 051 бюлетини, като от тях са валидни 875 534. За Бранко Цървенковски, кандидат на СДСМ, са гласували 548 583 избиратели, което е 62,66% от валидните бюлетини. За Сашко Кедев от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 326 951 гласоподаватели, което е 37,34 % от валидните бюлетини.


Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Владко Георчев окачестви вчерашната вечер като "лоша и ужасна вечер за македонската демокрация".

"Това бе ден на измами, ден, в който Македония загуби", коментира Георчев изборния ден в сряда. В централата на ВМРО-ДПМНЕ пристигнаха активисти на партията от страната, които разказаха, че са били малтретирани от македонската полиция.

Говорителят на изборния щаб на ВМРО-ДПМНЕ Лазар Темелковски каза, че това са "най-нечестните, най-недемократичните и най-бруталните избори в историята на

Република Македония". По негови данни на базата на 87,25 процента от избирателните секции избирателната активност е била 46 процента. Той изтъкна, че много малко хора са гласували в районите на Тетово, Гостивар и Дебър.

"Македония преживя най-голямата изборна фалшификация в историята на независимостта на страната", заяви кандидатът за президент от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Сашко Кедев тази нощ. По думите му тази изборна фалшификация е резултат на "политическия пазарлък на управляващата коалиция за цената на гласовете на албанците, които не искаха да гласуват за

кандидата на СДСМ".

"Цената на тази фалшификация и на договорките ще бъде платена от всички македонски граждани и резултатите от нея всички ще ги видим скоро", каза също Сашко Кедев.

Той благодари на гласоподавателите, които са участвали в изборите. Според него процентът на участвалите в изборите е около 40 процента, а останалите проценти, необходими, за да бъдат изборите валидни, са постигнати с допълнително пълнене на урните.

Кедев каза, че за изборните фалшификации са информирани евродепутати и членове на американския Конгрес. ВМРО-ДПМНЕ ще внесе възражения и категорични доказателства за изборната фалшификация на СДСМ и Демократичния съюз за интеграция.

Кандидатът за президент на ВМРО-ДПМНЕ изтъкна, че партията никога няма да признае "самообявилия се президент на Македония".

След като бяха обявени първите резултати, пред сградата на македонския парламент се събраха неколкостотин симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ, които протестираха срещу обявените от тях изборни фалшификации. Те се разотидоха около половин час след полунощ, след като към тях се обърна депутатът Георги Оровчанец от ВМРО-ДПМНЕ. Той поиска от членовете на партията единство в борбата за предсрочни парламентарни избори и в доказването на изборната фалшификация, както във ВМРО наричат резултатите от президентските избори.

В началото на протеста част от събралите се запалиха партийното знаме на управляващия СДСМ и счупиха един билборд с лика на кандидата за президент Бранко Цървенковски. За да избегне сблъсъци с групи празнуващи симпатизанти на СДСМ, полицията ефикасно пренасочваше движението и затвори за коли улицата пред парламента.

Пред щаба на ВМРО-ДПМНЕ група симпатизанти скандират името на почетния председател на партията и бивш премиер Любчо Георгиевски.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK