Хари Костов - юпито от Скопие

Хари Костов - банкер, правителствен съветник, министър, а от днес и премиер. Той започна политическата си кариера във второто социалистическо правителство на Бранко Цървенковски, където бе заместник-министър на външните работи, а

оттам бе изпратен във Вашингтон като представител в Световната банка, представя новия министър-председател македонската телевизия А1.

Върна се, за да бъде банкер - директор на "Комерциална банка" и да бъде финансова и логистична подкрепа за социалдемократите. Бившият премиер Любчо Георгиевски и бившият вътрешен министър Любе Бошковски го обвиняват за престъпна дейност на стойност 70 милиона долара, но въпреки разпита в полицията, обвинение не бе повдигнато, посочва телевизията. За всички бе изненада, когато Цървенковски го назначи за министър на вътрешните работи. Няма да съм заместник на Цървенковски. Дойдох за четири години, за да свърша това, което


мислех, че трябва да се свърши в МВР, каза тогава Костов.

Той се справи с бунта на разформированите специални полицейски части Лъвове, но не и с престъпниците. След като повечето успяха да избягат, той се опита напоследък за два дни да направи това, което не успя да направи за две години, като подарък за президента Цървенковски.

Може би ще има оплаквания, че Македония ще заприлича на полицейска държава и може би тя наистина ще заприлича, изтъкна Костов.

Неговите служители влязоха в домовете на престъпниците, но не на онези, които бяха най-търсени, отбелязва телевизията. Джейми Шей, Чакала, Бойку, Рушити, Тица Бошковски успяха да напуснат страната.

По времето на Хари Костов бяха повдигнати 400 обвинения срещу функционери от предходната власт. За повечето съдилищата все още търсят доказателства, за да се произнесат по тях.

Легализира се подслушването и бе създадена мултиетническа полиция. Той отвори досието Ращански лозя, но не затвори главния обвиняем Любе Бошковски, който напусна Македония нелегално и остана в Хърватия.

Хари Костов стана премиер. На премиерското място го чака сблъсък с недоволните социалдемократи, които смятат, че Цървенковски назначи свой човек, а не партиен кадър, както и със съмненията на опозицията, че може да бъде дългата ръка на

финансовите и бизнес акули, отбелязва македонският частен телевизионен канал А1.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK