Македонското разузнаване ще е с нов директор

Три са имената, които се споменават в управляващия Социалдемократически съюз на Македония/СДСМ/ за наследник на директора на Агенцията за разузнаване Драги Гроздановски, съобщава в. "Време".

Въпреки че мандатът на Гроздановски не е изтекъл, източници на изданието посочили, че новият президент Бранко Цървенковски много бързо ще постави свой човек на този пост.

Имената, които се спрягат са Стево Пендаровски, Есад Рахик и Тоше Кошиновски.


Стево Пендаровски е председател на Държавната избирателна комисия и до неотдавна съветник по сигурността на загиналия президент Борис Трайковски.

Есад Рахик е депутат на СДСМ от Скопие. Според изданието той ще се сблъска с проблема, че не е ориентиран в системата за сигурност. Негов коз е близостта му с бъдещия премиер Хари Костов.

Тоше Кошиновски в момента се смята за един от най-доверените разузнавачи и съветници на министъра на отбраната Владо Бучковски.

Възможна е и рокада между сегашния и бившия заместник-директор на агенцията за разузнаване.

Според източниците на изданието чужди разузнавателни служби препоръчали на Цървенковски да "проветри" системата си за сигурност, където предимство да имат професионалните кадри, разтоварени от "комунистическия багаж". При посещението на Цървенковски в САЩ, когато в НАТО бяха приети 10 нови членки,

той бил предупреден, че в македонските структури за сигурност трябва да влязат кадри, които искрено са ориентирани към евроатлантическата интеграция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK