С вино и спагети срещу сицилианската мафия

Забравете за френското вино, което може да ви струва седмичната заплата. Ако действително искате да впечатлите гостите си и да освежите разговора на трапезата, опитайте бутилка сицилианско червено от лозя, принадлежали преди време на мафиотски босове. Гастрономическото изкушение става двойно, когато виното е съпроводено от спагети от зърно, израсло в поле, иззето от наемен убиец на местната мафия. Сосът, разбира се, трябва да е направен от домати и маслини, които трудно бихте отказали - те също са отгледани в бивши мафиотски имения. Тази продукция е резултат от проект, наречен “Консорциум на надеждата”, който дава земи и собственост, иззета от мафията, в добри ръце и така създава работни места за безработни младежи, учи хората на нови занаяти, превъзпитава кривнали от правия път и преди всичко дава силно рамо на аннтимафиотските настроения, пише Ройтерс.

Коза ностра разполага с огромни възможности да държи хората в подчинение чрез владенията си или просто чрез унижение. Сега ние трансформираме тази собственост в центрове за обучение, лозя, ферми и летни лагери”, казва Салвино Капуто, кмет на градчето Монреале. “Наясно сме, че е жизнено важно земята да не остава пуста и необработена. Ако не успеем, това ще бъде послание до хората, че когато мафията владее земята тя е култивирана и осигурява работа, а когато я притежава държавата - стои пуста и безполезна.” Капуто е един от осемте кмета в Сицилия, участващи в проекта, разработен в регион, известен с мафиотското си минало, включително и Корлеоне, придобил световна известност след филма “Кръстникът”.

Пример за започналата метаморфоза от престъпност към кулинария е “Храмът на Монте Ято”, провинциален ресторант, разположен дълбоко в хълмовете над плодородната долина Ято. Притежаван преди време от видния мафиотски бос Джузепе Агридженто, днес ресторантът привлича стотици посетители през уикендите, които посещават региона и за да разгледат разположените наблизо известни археологически останки от гръцко време. В него работят 10 души, повечето млади и с проблемно минало. Те готвят, сервират и обработват земята. Ежегодно кооперацията им произвежда 20 000 бутилки, на чийто етикет стои гръмкият етикет за произход “От сицилианска земя, конфискувана от мафията”. Става дума за “послание в бутилка”, което има очевидно твърде дълбок смисъл. На етикета е изобразено момче, което гледа към слънцето - в почит към Джузепе ди Матео, 13-годишния син на проговорил член на мафията, убит през 1996 г., а тялото му потопено в киселина, за да не бъде никога открито.


“Понякога е особено трудно, а и бюрокрацията ни създава пречки, които ни карат да съжаляваме, че сме се захванали с подобна работа. Това обаче е своеобразно изкупление и очистване на нашата земя, на честната част от Сицилия”, казва Джузепе Рандацо, шефът на кооператива “Монте Ято”. Виното, пастата и сосовете, произведени от конфискувани мафиотски земи, се продават в Италия и чужбина. Бутилка “мафиотско” струва 6 евро.

Бившият мафиотски супербос Салваторе-Тото Риина, който беше арестуван през 1993 г. след четвърт век преследване, преди няколко години получи пакет в затвора. Той съдържаше само стрък пшеница. Риина, известен и като Животното, беше свикнал да изпраща, но не и да получава скрити послания - овча глава тук, мъртва риба там. Посланието сега беше: “Скъпи Тото, ние конфискувахме земята ти в Корлеоне и отглеждаме зърно. Правим паста и я продаваме, за да подкрепяме антимафиотските програми.” “Изпратих му го за мое собствено удовлетворение”, казва Капуто.

Имението от 8 хектара лози и гора, принадлежало на Джовани Бруска, мъжа, убил Ди Матео, е оборудвано с изкуствено езеро в район, често страдащ от суша. Той било тайно захранвано от водопровода на Монреале. Сега имението ще се превърне в летен лагер. Друга собственост на фамилията Бруска пък ще бъде дом за превъзпитание на отклонили се от правия път младежи. В Сицилия земята е власт и мощ, дори и собственикът й да е в затвора. За всеки мафиот престоят в затвора е професионално задължение, дори знак за чест. Загубата на земя обаче е своеобразна морална кастрация.

Консорциумът, разработващ антимафиотския проект, често се сблъсква с проблеми. В Сицилия страхът избуява по-лесно от гроздето и житото. Капуто разказва, че когато кооперативите започвали работа, тракторите им били откраднати, а мафията изпратила стадата си да пасат върху конфискуваната земя, за да покаже, че все още я владее. В друг случай пък оказвала натиск върху местни фермери да не дават под наем на кооперативите селскостопанските си машини и се наложило полицията да са намеси. Кооперативите са длъжни да съобщават на полицията, ако получават заплахи от мафията или ги грози затваряне. А мафията няма да е мафия, ако не е изобретателна. Когато една група поискала да основе кооператив, проверките за миналото им показали, че става дума за група мафиоти. “Те са много умни, казва Капуто. Когато бяха изхвърлени през вратата, се опитаха да влязат през прозореца, но ние все пак ги спряхме.”

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK