Кремъл готви "нежна революция" в ЮКОС

Акциите на руската петролна компания ЮКОС загубиха 20 процента от стойността си през изминалата седмица, съобщи РИА "Ореанда". Като основна причина за обезценяването експертите посочват съдебното решение за изплащането на 3.5 млрд. долара данъци от страна на компанията и официалното й становище, че евентуални нови искове биха открили пътя към банкрута й.

Пазарните играчи с безпокойство очакваха и започването на процесите срещу Михаил Ходорковски и Платон Лебедев, двама от главните акционери в ЮКОС. Според анализатори единственият шанс за спасяване на компанията е в смяната на ръководството. В петъчния си брой в. "Ведомости" съобщи, че собствениците на група "МЕНАТЕП", които са главни акционери в ЮКОС, сериозно обмислят възможността да уволнят сегашния изпълнителен директор Семьон Кукес.

По данни на РИА "Новости" на негово място ще бъде назначен бившият началник на президентската администрация Виктор Герашченко. Според агенцията смяната е насрочена за края на юни, когато ще се проведе събрание на акционерите. Повечето експерти са убедени, че изборът на Герашченко е единственият печеливш ход. Те са на мнение, че под негово ръководство компанията ще плати задълженията си при по-меки условия, а авторитетът на бившия гуверньор на руската централна банка ще затвърди позициите на ЮКОС пред кредиторите.

Други наблюдатели смятат, че в момента съдбата на ЮКОС е в ръцете на държавата, която има нужда да установи твърд контрол върху петролния сектор, от където идват основните приходи в бюджета. В материал по темата за кризата в ЮКОС, интернет сайтът "Страна.ру" отбелязва, че моментът за предизвикване на фалита на компанията е изключително добре подбран, тъй като в пакет с ЮКОС държавата ще получи и притежаваната от него "Сибнефт".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK