Германия се превръща в страна на обидените

Добре дошли в страната на обидените, писа германското списание "Шпигел" в последния си брой.

Изданието разработва темата за необикновено големия брой съдебни дела за обида, които се водят във федералната република. От година на година броят на обидените германци нараства и през 2003 г. е достигнал 164 848.

Във Франкфурт на Майн, където според статистиката е столицата на закононарушенията в Германия, прокуратурата вече е загрижена от лошите обноски на гражданите. "Обидата много често е само началото.


Следва заплаха и в много случаи нараняване", твърди главният прокурор на провинцията Дитер Келерман. Според него германците все по-малко са способни да изглаждат недоразуменията помежду си, като просто седнат да поговорят. В делата за обида е много трудно да се прецени кой е виновен, оплакват се още магистратите. В много случаи онзи, който пръв подаде жалба, има по-добри шансове да спечели делото.

Правосъдието отдавна е изработило каталог на невербалните оскърбления. Забранено е да се показва среден пръст (сексуална закана), да се сочи към челото с показалец (намек, че човекът насреща не е с всичкия си) и да се показва кръг с показалеца и палеца на едната ръка (груб сексуален намек).

В листата на обидите обаче не е включено показването на челото едновременно с двата показалеца ("пълно куку"), поради което съдът не можа да санкционира изобретателен шофьор.

Оскърбителното красноречие може да струва скъпо. На първа инстанция речовитият футболист Щефан Ефенберг беше глобен със 100 000 евро. Ефенберг твърди, че през 2003 година пожелал на полицай "приятна вечер", но блюстителят на реда помислил, че го обиждат и завел дело (на немски пожеланието "schoenen Abend" понякога може да прозвучи подобно на обидата "Arschloch"). За да наложат толкова висока глоба на звездата, магистратите явно са го третирали като рецидивист, шегува се "Шпигел". На световното първенство по футбол през 1994 г. Ефенберг стана известен с обидните жестове към играчите и публиката.

Съдиите не се оставят да ги подвеждат с обяснения, че е много по-удобно да се отвори шибидахът със среден пръст или да се избърше потта от челото с показалец.

Наказуеми са и "учтивите" обиди от типа "извинете, господине, но съм принуден да отбележа, че сте идиот".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK