Китай се вдига на бой с факторите на нестабилност

Китайското правителство е в състояние на "бойна тревога" срещу девет т.нар. фактори на нестабилност, включващи и призивите в обществото за преоценка на събитията на площад "Тянънмън" от 1989 г., съобщиха в четвъртък независимо един от друг два правителствени източника, цитирани от Ройтерс. Правителствената служба по стабилността е изпратила директива до вестници, телевизии и държавни агенции след спешна среща през април.

Комунистическите лидери на Китай често говорят за необходимостта от запазване на социалната стабилност и клеймят заплахите срещу еднопартийното управление, посочва Ройтерс.

Засега списъкът с опасните фактори включва недоволството от страна на безработните и селяните, както и призивите за демокрация в Хонконг и развитието в Тайван след президентските избори. "Служителите на агенцията по сигурността имат задължението да информират висшестоящите за развитието на ситуацията", посочва единият източник, пожелал анонимност.


Засега агенцията е изредила девет фактора на нестабилност, срещу които обществото трябва да бъде нащрек.

Те включват обществените призиви за политическата реабилитация на студентските протести на площад "Тянънмън", потушени на 3-4 юни 1989 г. с много кръв; действията на сектата "Фалунгун", окачествена от Пекин като "зъл култ" и забранена през 1999 г.; петициите на държавните работници, останали на улицата като следствие от преструктуриране на предприятията им, както и протестите на селяни и граждани, чиито земи и домове са били одържавени; терористичните действия на мюсюлманското уйгурско малцинство, настояващо за независимост на Източен Туркестан, както те наричат обитаваната от тях територия в северозападния китайски регион Синцзян; последиците от президентските избори в Тайван на 20 март и преизбирането на Чън Шуйбян, който отдавна агитира за обявяването на независимостта на острова; призивите за демокрация в Хонконг, бившата британска колония, върната на Китай през 1997 г.; използването на интернет за разпръскване на слухове, раздуване на проблемите и политизиране на икономическите трудности; използването на религията от чужди сили, за да се инфилтрират в Китай; разпространението на "буржоазната либерализация", жаргон, използван от Пекин, за описание за ценностите на Запада, включващ многопартийна система, свобода на медиите и разделяне на изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK