Македонският парламент одобри Костов за премиер

Македонският парламент одобри късно в сряда вечерта бившия вътрешен министър Хари Костов за премиер на страната и воденото от него правителство, съобщиха информационните агенции. Той наследи на поста Бранко Цървенковски, който спечели предсрочните президентски избори, проведени през април след гибелта на Борис Трайковски. Сто и двадесет местният парламент одобри Костов с 68 гласа за и 12 против след тридневен дебат. Бившият банкер беше посочен от самия Цървенковски за негов наследник, посочва Ройтерс. Единственото ново лице в правителството е Силян Аврамовски, поел овакантеното от Костов вътрешно министерство. Останалите министри запазват креслата си.

Макар и да не е член на управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ), Костов е считан за близък сътрудник на новия президент и неслучайно беше избран за министър на вътрешните работи след победата на социалистите на изборите през 2002 г. Пред парламента новият премиер посочи, че ще продължи политиката на реформи и стъпките, водещи Македония към членство в ЕС и НАТО. "Нашият приоритет ще бъде подобряване на жизнения стандарт", заяви Костов, бивш представител на Македония в Световната банка.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски се обяви срещу правителството на Костов и посочи, че и при неговото управление ще властват "бедността и апатията". "Единственият изход от ситуацията са предсрочните избори", заяви Груевски. Бившият премиер Люпчо Георгиевски обяви от трибуната на парламента, че "програмата на Костов е сух текст, който не предлага визия и няма за цел икономически да укрепи Македония".Той допълни, че МВФ предлага да се формира валутен борд, тъй като властта не може да контролира икономическата ситуация в страната и на практика държавата е във фалит.


- - -

Македония ще получи злато на стойност около осем милиона долара, което е било собственост на бившата Народна банка на Югославия, писа македонската преса. Разпределението на финансовите средства и на задълженията на бившата СФРЮ стана възможно след постигането на договор по тези въпроси в Загреб. Хърватската народна банка съобщи, че 8.5 тона злато на стойност около 107 милиона долара ще бъде разпределено между държавите, наследнички на СФРЮ, според принципите на Договора за въпросите на наследството. Така на Македония се полагат 7.5 процента от златото, Сърбия и Черна гора ще получат 38 процента, Хърватия - 23 процента, Босна и Херцеговина - 15.5 процента, а Словения - 16 процента. Наследничките на бившата СФРЮ ще поделят златото, което се намира в банки в Цюрих, Париж, Лондон и САЩ.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK