Нова болест тръгва по добитъка

Нова мозъчна болест по рогатия добитък може да застраши човешкото здраве, съобщи британският в. "Гардиън". Според изданието британски учени търсят причината за смъртта на юница, която пет-шест дни страдала от слабост и прогресивна парализа на крайниците. Досегашните изследвания не са потвърдили нито една известна диагноза, включително и луда крава. Експертите смятат, че причина за смъртта на животното е вирусна инфекция в бялата тъкан в мозъка. "Дългосрочният риск за общественото здраве е непредвидим. Невъзможно е да оценим опасността от един случай, като не знаем причината за смъртта", цитира "Гардиън" източник от Агенцията на ветеринарните лаборатории. Първоначално се смятало, че животното е починало от ботулизъм, който е потенциално опасен и за хората. Те обикновено се заразяват от мляко или храна от болно животно и развиват същите симптоми като него - частична или пълна парализа и затруднено дишане. Тестът обаче бил отрицателен. Аналогични били и резултатите от проверката за вируса "Западен Нил" - треска, развивана след ухапване от комар и засягаща не само говедата, но и овцете. Мозъчното заболяване при юницата не приличало и на лудата крава, но според ветеринарите болестта имала повече от един щам.

Опасността от пренасяне на животински заболявания върху хора се приема изключително сериозно от епидемията от луда крава насам, когато 146 души починаха или получиха трайни увреждания вследствие заразяване с нея. Миналата седмица британското правителство оповести планове за борба с мутирането на заболяването от рогат добитък към овце. Според официални оценки в най-лошия случай до пазара няма да достигнат 25 млн. овце, което ще елиминира годишните доставки на британско овче и ще принуди потребителите да купуват вносно месо.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK