Турция започна предавания на кюрдски език

В Турция в сряда за пръв път започнаха радио- и телевизионно предавания на кюрдски език, който доскоро беше табу дори и за ежедневна употреба, съобщи АП. Мярката е част от опитите на Анкара да покрие изискванията на ЕС за започване на преговори за присъединяване.

Кюрдският език в Турция беше официално забранен до 1991 г. В сряда обаче държавната радио-телевизия ТРТ излъчи първата си 30-минутна програма на най-използвания кюрдски диалект кърманджъ.

Предавания на другия популярен кюрдски диалект заза, ще започнат днес.


Частни езикови училища започнаха още през април уроци по кюрдски език, но на държавните все още не разрешено да поемат по този път, посочва АП.

Освен на кюрдски в турския ефир тази седмица зазвучаха предавания и на други три малцинствени езика босненски, арабски и черкезки. Тв програмата на кърманджъ включваше новинарска емисия с турски субтитри и музикален клип без субтитри.

Преди това радио ТРТ беше излъчило подобно радиопредаване, последвано от 30-минутен превод на турски.

Разрешаването на кюрдския е особено чувствителен проблем за Турция, която води 15-годишна война с кюрдските сепаратисти в Анадола, отнела 37 000 живота. Властите в Анкара доскоро твърдяха, че ако обучението и радио и тв предаванията на кюрдски език бъдат разрешени, те само ще подхранят сепаратизма и ще възнаградят усилията на бунтовниците.

През 1999 г., след залавянето на лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдулах Йоджалан сепаратистите обявиха едностранно примирие.

Турският Меджлис разреши още през 2002 г. излъчването на програми на кюрдски език, но бюрократични проблеми спираха началото на предавания досега, посочва АП.

Разтакаването предизвика критиките на Брюксел, който заяви, че Анкара трябва не само да приема закони, но и да ги прилага.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK