Лондон въвежда електронна проверка на границата

До три години във Великобритания ще започне работа нова система за електронна гранична проверка, съобщи в. "Сънди телеграф". Според изданието, което се позовава на секретен правителствен документ, въвеждането й е "неизбежно" в контекста на войната срещу терора и нелегалната имиграция.

С помощта на електронната система имиграционните, митническите служители и полицията ще могат да проверяват пръстовите отпечатъци и други биометрични данни, като ирисова идентификация например на лица, които искат да посетят Обединеното кралство.

Гостите на Острова ще бъдат проверявани при пристигането си на летищата и пристанищата, като данните им ще бъдат сверявани с информацията, събрана от полицията и службите за подозрителни лица, чието влизане в страната е нежелателно.


Системата може да бъде комбиниране с въвеждането на специални паспортни карти, чиято подготовка вече тече. Пътниците ще прекарват новите си документи с вид на кредитни карти през специални машини, които ще удостоверяват правото им да прекосят границата, след като консултират данните от паспорта с тези от биометричната проверка.

От министерството на вътрешните работи на Великобритания се надяват, че системата за "електронна граница" ще заработи в пълния си вид в края на 2007 г. Основното условие, което трябва да бъде изпълнено обаче, е идеята да получи достатъчно финансова подкрепа.

Крайната дата ще бъде спазена, ако налице са 80 на сто от необходимите средства. Според експерти от правителството обаче не е изключено съществена част от разходите по въвеждането и поддръжката на системата да паднат на плещите на авиокомпаниите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK