Незаконният трафик на хора е намалял в Гърция

Гърция заема по-добра позиция в сравнение с 2003 година в доклада на Държавния департамент на САЩ за нелегалния трафик на хора. В него тази година страната е класирана във втората категория страни, в сравнение с трета категория през 2003 г., когато беше заплашена от санкции заради липсата на достатъчно мерки срещу незаконния трафик. Това съобщава гръцката агенция МПА.

В същата втора категория, в подгрупата от страни, за които е необходимо да продължи наблюдението, докладът нарежда още 41 страни, сред които Кипър, Турция, Сърбия, Япония и Русия.

След като за 2003 г. Гърция беше класирана в третата - най-лоша категория, през септември американският президент Джордж Буш даде уверение, че тя е отбелязала напредък в борбата срещу нелегалния трафик на хора, така че да бъдат избегнати евентуални санкции. МПА припомня, че Гърция е сторила това заедно с други 10 страни.


В раздела от две страници, посветен на Гърция в доклада на Държавния департамент се отбелязва, че страната е цел на трафика на жени, мъже и деца за сексуална и икономическа експлоатация от страни като Албания, Украйна, Русия, България, Молдова и Румъния. През изследвания период гръцкото правителство не се е съобразило напълно с минималните изисквания за борба с нелегалния трафик. То обаче е положило значителни усилия в тази насока, се отбелязва в доклада, цитиран от агенция АНА.

От страните в района Албания запазва класирането си във втора категория, докато Македония остава в първа категория. В нея са класирани и много страни от ЕС, продължава МПА.

Докладът на Държавния департамент разпределя страните в три категории, съответно на усилията, които полагат в борбата срещу незаконния трафик на хора. В първа категория се нареждат 25 страни, които прилагат разпоредби, аналогични на тези в американското законодателство. Страните от втора категория се разделят на две под-категории - на 54 страни. Едните са такива, които не прилагат напълно предписанията на закона, но полагат значителни усилия за хармонизиране с основните разпоредби и 42 страни, които са поставени под наблюдение, заради недостатъчните им усилия в борбата с трафика на хора. В третата категория, в която миналата година беше класирана и Гърция, тазгодишният доклад нарежда 10 страни. Те не отговарят на основните изисквания и не полагат значителни усилия за ограничаване на феномена, поради което са заплашени и от санкции, отбелязва МПА.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK