Михаил Ходорковски застана пред съда

Бившият изпълнителен директор на руската петролна компания ЮКОС Михаил Ходорковски и директорът на групата "МЕНАТЕП" Платон Лебедев се явиха в сряда в Мещанския съд в Москва, където започна делото срещу тях, съобщи Интерфакс. Двамата пристигнаха в съдебната зала под засилена охрана и изслушаха обвинителния акт в клетка. И Ходорковски и Лебедев пледираха невиновност.

Двамата бизнесмени са обвинени в седем закононарушения, между които организирана измама в големи размери, неизпълнение на съдебно решение, причиняване на имуществени вреди, пилеене на поверено имущество и укриване на данъци. Според обвинението Ходорковски и Лебедев са нанесли щети за $1 млрд., отбеляза Интерфакс. В случай че делото не бъде отложено за пореден път, окончателното решение на съда ще стане известно след не по-рано от 4 месеца. В хода на процеса ще бъдат призовани 150 свидетели.

Михаил Ходорковски беше задържан на 25 октомври 2003 година в Новосибирск и оттогава очаква делото си в следствения арест "Матроска тишина". От 3 юли 2003 г. там е и Лебедев.


Агенция "Ройтерс" отбелязва, че според повечето западни наблюдатели делото срещу Ходорковски е политическо. Според тях кампанията срещу най-богатия руски олигарх, е инспирирана от кремълската администрация, която се опасява от възможността той да използва богатството и влиянието си, за да постави под въпрос авторитета на президента Владимир Путин. "Целта е бизнесът да разбере, че трябва да играе по кремълските правила. Съдбата на Ходорковски и Лебедев ще бъде решена политически", смята Роланд Наш от московската компания "Ренесанс Капитал", цитиран от агенция "Блумбърг".

Адвокатите на Ходорковски не виждат шанс за оправдателна присъда въпреки опитите на бизнесмена да омилостиви Кремъл с призиви за коректност в отношенията с властта и народа, отправени към големия руски бизнес. Представители на защитата смятат, че Ходорковски и Лебедев ще бъдат признати за виновни и ще получат ефективна присъда до 10 години. Според Робърт Амстердам, един от адвокатите на главния акционер на ЮКОС процесът е "показен" и цели да помогне да правителството да осъществи плановете си за експроприиране на компанията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK