Русия съди себе си

Съвместното съдебно слушане за бизнесмените Михаил Ходорковски и Платон Лебедев извиква ясно усещане за вече видяно у тези, в чиято памет за още пресни спомените за страшните времена в съветска Русия до 1991 г. Тогава всеки политически дисидент, неконформист и изобщо който и да било можеше да бъде привлечен пред съда по изфабрикувани обвинения, да бъде устроен фарсов съдебен процес и да бъде изпратен в затвора, в изгнание или още по-лошо. Сега времената са други. Или не? От момента когато Владимир Путин дойде на власт, суровото отношениe към Ходорковски, Лебедев и подобните им извиква безпокойство в цял свят. Бурните времена на гласността и приватизацията, които изглеждаше, че проправят път на "Нова Русия", се смениха с атмосфера, от която вее на политически репресии, социален регрес и ренационализация.

Сега няма съмнение в това, че самата Русия е изправена пред съд - наблюдатели напрегнато следят изхода от делото. По странно съвпадение именно сега Москва отчаяно се стреми да получи членство в Световната търговска организация и "по-пълноценно членство в "Голямата осморка" с надеждата, че това ще повиши значително статуса на Русия и надеждността и като световен лидер. Но има ли Русия правото да претендира за това. С всяко отстъпление от демократическите ценности съмненията и възраженията нарастват.

Миналия месец Европейският съд по правата на човека постанови, че преследването, предприето от Кремъл срещу Владимир Гусински, един от първите олигарси, станал жертва на прокуратурата на Путин, е нарушение на правата на човека. На същото преследване са подложени и други опоненти на Путин - Борис Березовски и Ахмад Закаев. Същевременно фаворитите на Кремъл, които упражняват същия бизнес като жертвите на преследването, оставаха недосегаеми. Независимите журналисти, както и преди, не могат да се изказват свободно дори и се говори за ограничаване на достъпа до интернет. Атаките срещу свободната преса, показните процеси и арестуването на активи ни карат да се съмняваме доколко Москва уважава властта на закона, правата на човека, свободата на предприемачеството и демократичните идеали.


Едно е да се иска отчетност за резултатите от периода на приватизация в Русия. Когато Кремъл се връща към практиката на "фаворита" по отношение на крупния бизнес, това носи вреда на инвестиционния климат. Чуждите инвеститори започват да се замислят за политическия риск и по-малко охотно влагат пари в Русия, където не може да се разчита на уважение към правото на собственост. Досега Русия се прикриваше от икономическите последствия от политизирането на съдебната система зад щита от обширни природни ресурси. Но рухването на цените на акциите на ЮКОС тази година послужи за индикатор на това как пазарът реагира на променящата се политическа обстановка. В крайна сметка западните инвеститори ще престанат да си затварят очите пред всички тези обстоятелства, които правят инвестициите в Русия опасни.

Още сега неизменната популярност на Путин в родината рязко контрастира с растящото недоволство зад граница. Да се прави изкупителна жертва от забогателите бизнесмени може и да бъде популярно начинание, но тези съдебни процеси напомнят за вледеняващата кръвта стара поговорка: "Ако има човек, престъпление ще се намери лесно." В краткосрочна перспектива тези съдебни дела ще решат политическите задачи, измъквайки правителството от ударите на народния гняв във връзка с икономическите и социалните проблеми. В дългосрочна перспектива обаче това подрива основите на законността и политическите свободи, необходими за възстановяване на руската икономика.

Връщането към авторитаризма и неконституционносъобразните съдебни процеси вече започнаха да свеждат до нула историческия скок, който извърши Русия пред 13 години, когато се отказа от съветската система. Сега Русия е на кръстопът и е длъжна да вземе историческо решение за бъдещата си посока. Целият свят гледа към нея с надеждата, че присъдата, която руското правителство ще произнесе само на себе си, ще бъде положителна за перспективите на страната.

--------

Боб Доул е бивш ръководител на групата на мнозинството в американския сенат, кандидат за президент от Републиканската партия. Оглавяваната от него юридическа компания Alston & Bird съдейства на групата Menatep при защитата на Михаил Ходорковски и Платон Лебедев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK