Правителствената коалиция в Рим е пред разпадане

Правителството на премиера Силвио Берлускони е изправено пред сериозна криза, чийто първи симптом беше оставката на министъра на икономиката Джулио Тремонти в събота. Тремонти беше принуден да се оттегли, за да предотврати излизането от коалицията на основния партньор на "Форца, Италия" в управлението - Национален съюз (НС). Кризата настъпи в момент когато правителствената коалиция се опитва да тушира катастрофалното си представяне на изборите за европарламенти и за местни органи на властта.

Джулио Тремонти се оттегли след драматично заседание на правителството в петък вечерта, на което трябваше да бъде обсъдена програма за съкращаване на разходите в размер на 5.5 млрд. евро. Лидерът на НС и вицепремиер Джанфранко Фини заплаши, че ще напусне кабинета, ако решението бъде одобрено. Оставката на Джулио Тремонти провали насроченото за неделя одобряване на кризисния бюджет, който Италия трябваше да представи в понеделник на срещата на министрите на икономиката и финансите (ЕКОФИН) в Брюксел.

25-те трябва да решат дали тази програма е достатъчна за връщане на италианския бюджетен дефицит под прага от 3%, или е необходимо и ЕС да наложи някакви санкции. На премиера Берлускони, който ще се яви в Брюксел в качеството на изпълняващ функциите министър на икономиката, предстоят тежки часове, защото, докато министрите на ЕС ще решават дали да санкционират Италия за нарушаване правилата на еврозоната, в Рим ще се решава съдбата на правителствената коалиция. Кризата с оставката извади на повърхността всички потулвани противоречия между партньорите във властта. Като втори партньор в правителството националистите на Фини със сигурност ще сметнат, че е дошъл моментът да поискат повече влияние в икономическата политика, Северната лига обяви, че ще се съвещава дали да остане във властта след оттеглянето на Тремонти и вероятно ще възобнови натиска за федерализиране, а християндемократите още в събота заплашиха, че ще напуснат кабинета, ако проектът за федерализация стартира.


Сътресенията в Квиринал се допълват и от драстичен спад на електоралното доверие към дясноцентристкия кабинет на Берлускони, който само преди два месеца отчете рекорд по продължителност на управлението в цялата история на Италианската република. Според публикувано в петък социологическо проучване на института SWG повече от една трета от италианците биха искали Джанфранко Фини да оглави дясноцентристкия кабинет и едва 27% още се доверяват на Берлускони. "Няма смисъл това правителство да остава на власт. Очевидно е, че Берлускони е изолиран в собствената си коалиция", обобщи лидерът на лявата опозиция Франческо Рутели.

Събитията в Рим се развиват с такава скорост, че е почти невъзможно да се прогнозира развръзката. Все още не е ясно кой ще заеме мястото на Тремонти. Като предпочитан от Берлускони кандидат италианската преса сочи еврокомисаря за конкуренцията Марио Монти, когото премиерът ще сондира, използвайки двудневния си престой си в Брюксел. С голяма степен на вероятност националистите на Фини ще поискат цялостно преструктуриране на кабинета и орязване правомощията на икономическия министър. За да стегне дисциплината сред опърничавите си партньори, Берлускони припомни, че крамолите в правителството само приближават деня на предсрочните избори, съобщи агенция АНСА.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK