Ислямска групировка заплашва да обезглави двама българи в Ирак

Групировка, която се свърза с името на един от лидерите на международната терористична мрежа "Ал Кайда" Абу Мусаб Заркауи, заплашва да обезглави двама български граждани, ако до 24 часа американското военно командване не освободи всички иракски затворници. Това става ясно от запис, излъчен по катарската телевизия "Ал Джазира".

На записа се виждат двама българи, чиято самоличност не се уточнява, чиито ръце са оковани с белезници. Зад тях стоят трима въоръжени маскирани мъже, застанали пред знамето на терористичната групировка "Монотеизъм и джихад", на което е изобразено златен кръг. Двама от похитителите са въоръжени с автомати, докато третия стои срещу камерата с насочен гранатомет.

Според американския телевизионен канал "Fox News", групировката, която е похитила българите се нарича "Монотеизъм и Джихад". На записа един от мъжете чете изявление, но гласът му не се чува. Исканията на похитителите бяха прочетени от телевизионния говорител на Ал Джазира. Редактор от "Ал Джазира", цитиран от АП, съобщи, че видеокасетата е била получена в четвъртък.


Според позвъняване в кризисния щаб в МВнР, имената на двамата български работници, взети за заложници от ислямистка групировка в Ирак, са Ивайло Кепов от Бобошево и Георги Лазов от Благоевград. Жената, която е позвънила в щаба, е заявила, че двамата са работили за благоевградската спедиторска фирма "Димитрова-Стоименов-Грация-Ева".

Двамата български шофьори са заминали за Ирак на 18 юни. Те трябвало да разтоварят стари коли на иракско-сирийската граница, но вместо това са ги разтоварили в Мосул, заявисобственикът на спедиторската фирма "Димитрова-Стоименов-Грация-Ева" Иван Стоименов. Той е разговарял за последен път с Ивайло Кепов и Георги Лазов преди около 6-7 дена, когато те били на сирийско-иракската граница.

"Те трябваше да разтоварят колите на границата, но са ги разтоварили в Мосул. Крайната точка на пътуването им беше на 50 км от Мосул. Нямам от седмица връзка с тях, защото обхватът на мобилните телефони е до границата на Сирия с Ирак. Камионите са мои, а Ивайло и Георги са на наемни договори", допълни Стоименов.

Министърът на външните работи Соломон Паси, заяви, че България няма никакво намерение да променя външната си политика. "Ако в подобни моменти ние проявим колебливост, това означава да превърнем България в непрестанна мишена на частни, групови или терористични интереси", заяви той по Би Ти Ви. Министър Паси добави, че външната ни политика е предсказуема, ясна и предвидима и няма група от хора, които биха могли да я променят.

"Предупрeждeнията на правителството трябва да бъдат възприемани много сериозно: ние предупредихме многократно, че това е много опасен маршрут в Ирак, по който не трябва да се предприемат пътувания, освен ако не са неизбежни", посочи министърът. Паса добави, че истински съжаля, че има български компании и частни лица, които не се вслушват в съветите на външно министерство.

Българското правителство ще направи всичко, каквото е по силите му, за да защити сънародниците ни, каза Паси. В отговор на въпрос той посочи, че работата на българското разузнаване по този случай няма да приключи следващите 24 часа и вероятно ще се стигне и до удължаване на този срок. Разузнаването ни има много добри връзки както с иракски контрагенти, така и с наши съюзници, добави Паси.

Българското разузнаване ще направи всичко възможно за гарантиране на живота на българите в Ирак, каза по-рано пред Би Ти Ви началникът на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

Вече е установена връзка със САЩ в зависимост от развитието на ситуацията ще се реши на какво ниво да продължава тя, информира външният министър.

"След предаването на суверенитета на иракското временно правителство, задържането на затворници е под тяхна юрисдикция и искането на похитилите на българите е част от модела за упражняване на натиск, без това да е съобразено със ситуацията", заяви българският посланик в САЩ Елена Поптодорова. "Свързахме се с най-високите нива в Държавния департамент на САЩ и очаквам информация, за да разбера до къде са стигнали контактите на място в Ирак", добави тя.

Съпругите на отвлечените в Ирак българи - Ивайло Кепов и Георги Лазов пристигнаха по обяд в петък в Министерството на външните работи, където се срещнаха с министър Соломон Паси.

"Надяваме се на нещо хубаво, получихме уверение за помощ", каза Людмила Алексова, съпруга на Георги Лазов. "За последно се чух със съпруга ми на 28 юни. Той не ми каза нищо за обстановката в Ирак, защото знае, че много се страхувам", каза Нели Кепова.

----------

През април 2004 г. в Ирак започва вълна от отвличания на чужденци, повечето цивилни. По данни на коалицията над 50 души от 14 националности са пленени. Някои от тях са убити, други - освободени.

Групировката "Джамаат ал Таухид и Джихад" (Единобожие и джихад) пое отговорност за обезглавяването на американския предприемач Никълъс Бърг и южнокорейския преводач Ким Сун Ил. Смята се, че тя стои и зад серията атаки срещу полицията и силите за сигурност в Ирак през месец юни, при които загинаха сто души.

На 10 май ислямистки Интернет сайт показа видеозапис, на който се вижда обезглавяването на цивилен американец. Екзекуцията, според съобщението в записа, е отмъщение за нашумелите извращения срещу иракски пленници. Жертвата е 26-годишният Никълъс Бърг от Филаделфия, който е цивилен работник в Ирак. Бърг се водеше изчезнал от 9 април. Тялото му бе открито на 8 май в Багдад.

Същата групировка, на 21 юни, изпълни поредната си заплаха и обезглави южнокорейския заложник Ким Сун Ил след изтичането на срока на обявения ултиматум. Запис на екзекуцията отново бе показан по "Ал Джазира".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK