Френските хирурзи заминават "в изгнание"

Между три и шест хиляди френски хирурзи ще отидат "в изгнание" в Лондон за една седмица в знак на протест срещу ниското заплащане и неприемливите условия на работа, съобщи в. "Гардиън". Протестът им започва на 30 август и ще продължи до 5 септември.

По данни на синдиката на френските хирурзи 20 на сто от хирурзите във Франция, които получават заплата от здравната каса, взимат не повече от 70 000 евро на година.


Останалите 80%, които работят в частни клиники, взимат по 120 000 евро, което често е половината от възнагражденията на радиолозите и дерматолозите.

Хирурзите обявиха протеста, след като в сряда френският парламент прие дългоочаквания правителствен план за реформа на здравната система на страната.

В Берси изчислиха, че "секюто" губи по 23 000 евро на минута и се очаква да приключи годината с 13 млрд. на червено. Плановете, които срещат острата критика на синдикатите, лекарите и опозиционната Социалистическа партия, имат за цел да спестят на системата 15 млрд. евро до 2007 г., като се увеличат приходите и се намалят разходите.

Една от идеите е всички пациенти да бъдат таксувани с по 1 евро на консултация, пенсионерите, които могат да си го позволят, да плащат по-високи здравни вноски. Увеличават се и вноските на компаниите.

С цел да се спестят още 10 млрд. евро на системата здравното министерство планира да възстановява само парите за евтини генерични версии на известни марки лекарства.

Освен това ще се елиминират фалшивите болнични листове и ще се въведе компютъризирано единно здравно досие за пресичане на практиките на "пазар на лечения", широкоразпространени в Петата република.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK