Издателства в Германия обявиха война на новия правопис

Три от най-авторитетните издателства в Германия обявиха война на новия правопис, с което доведоха смута около въвеждането му близо до точката на хаоса. Почти една четвърт от тиража на периодичните издания в Германия (5.54 млн. от общо 22.1 млн. бройки дневно по данни на "Велт ам зонтаг") от неделя излиза със стария правопис. От въведената през 1998 г. реформа се отказаха най-четените германски издания "Шпигел", "Велт", "Билд", "Франкфуртер алгемайне цайтунг" и "Зюддойче цайтунг". ДПА твърди, че държавната телевизия АRD и регионалната обществена електронна медия SWR също обмислят да се присъединят към групата. Самата държавна агенция ДПА обяви, че ще изчака обществената реакция, преди да вземе решение. Германският читател обаче ще продължава да се среща с новия правопис в изданията на "Холцбринк" (сред тях е седмичникът "Ди цайт"), "Бурда" (списание "Фокус"), ВАЦ и "Грюнер унд Яр" (списание "Щерн").

Повод за издателския бунт беше решение на конференцията на културните министри на 16-те федерални провинции новият правопис да стане задължителен от 1 август догодина. От "Шпигел" и "Шпрингер" обаче декларираха, че реформата не е облекчила нито професионално пишещите, нито учещите се и е увеличила несигурността в правилата на немската писмена реч. Като реакция срещу това консервативният всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" преди четири години демонстративно се върна към стария правопис.

Спорната реформа в правописа досега беше задължителна само за сферата на образованието и при писането на официалните документи. Тя премахва уникалната буква есцет (за двойно "с"), разрешава натрупването на съгласни в съставните съществителни и променя част от правилата за главните букви и делимите глаголни представки. Реформата целеше да опрости установения през 1901 г. стандарт за писане в немския език.


"Хаосът е пълен", обобщи събитията "Лайпцигер фолксцайтунг". Според "Вестдойче алгемайне цайтунг" от 1998 г. досега 12 млн. ученици само в Германия са научени да четат и пишат по новите правила. Останалите немскоезични държави, които приеха заедно с Германия през 1998 г. новия правопис, реагираха с изненада на опитите за връщането на стария. "Една промяна сега ще доведе до хаос в училищата", каза пред "Нойе цюрихер цайтунг" председателят на швейцарската Кантонална конференция на възпитателите Улрих Щьоклинг, но добави, че ако реформата бъде отменена в Германия, Швейцария ще трябва да я последва. Големите швейцарски издателства и австрийската преса ще се придържат към новия правопис, съобщи АФП. Някои агенции анонсираха през есента международна конференция за правописа, в която ще участват Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн.

Разходите за отпечатване на нови учебници и помагала при евентуално връщане на стария правопис ще възлязат на 60 млн. евро, прогнозираха пред ДПА от Съюза на издателствата за учебна литература. Загубите от бракуваните пособия пък ще възлязат на 200 млн. евро.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK