Африканско племе иска $4 млрд. компенсация от Германия

Германия е под силен натиск от миналата седмица да се извини на африканско племе, живеещо днес в Намибия, за извършен геноцид преди 100 години и да изплати на наследниците 4 млрд. долара компенсации, писа западната преса. Наследниците на племето хереро, дало 60 000 жертви през 1904 г., по време на германската колониална власт, настояват за формално извинение от страна на Берлин.

На 11-12 август преди 100 години германските войски разстрелват хиляди хереро, въстанали срещу колониалната власт в тогавашната германска Югозападна Африка, след като ги хващат в капан на изгоряла от слънцето равнина. Клането от Ватерберг, недалеч от днешната намибийска столица Виндхук, макар и най-черната страница от германската колониална история, обаче бързо е забравено.

Управляващите днес социалдемократи изразиха съжаление за случилото се, но отказаха да се извинят, което от своя страна предизвика гнева на хереро. Около 200 членове на племето внесоха иск в американски съд за компенсация от 4 млрд. долара, посочва в. "Гардиън".


"Искаме германците да се извинят", каза пред сп. "Шпигел" Арнолд Тджихуико, говорител на мемориалния комитет на хереро. "Германия се е доказала като "майстор на расизма, без капка уважение към черната раса. Съжалението им не е достатъчно", заяви той.

Хереро искат 3 млрд. долара компенсации от германското правителство и още 2 млрд. долара от германските компании, спечелили от германската окупация на Намибия. Списъкът им включва "Дойче банк" (Deutsche Bank), минната компания "Терекс" (Terex), бивша "Оренщайн-Копел" (Orenstein-Koppel Co) и корабната компания "Дойче Африка линий" (Deutsche Afrika Linie), бивша "Вьорман линий" (Woermann Linie). Заведеният иск беше осъден от германския посланик в Намибия Волфганг Масинг, според когото подобни действие "не водят доникъде". Винаги има други начини за лекуване на рани от миналото, посочи дипломатът.

В опит да направи знак на помирение с хереро германският министър на развитието Хайдемари Вичорек-Цойл посети Намибия в края на миналата седмица и участва във възпоменателната церемония в град Окакарара.

Пред наследниците на племето хереро тя поиска извинение с думите "моля за опрощение на нашата вина". Германия е сред най-големите донори на Намибия, посочва федералната пресслужба, цитирана от ДПА. Ежегодно след 1990 г. Берлин отпуска на Виндхук помощи от около 15 млн. евро.

---------------

Лондон е изправен пред иск за компенсация на стойност 25 млн. лири (46 млн. долара) от страна на племената, населяващи Папуа-Нова Гвинея, писа в. "Обзървър". Те твърдят, че Великобритания е подкрепила проект, унищожил земите им, отровил водите им и ги разболял. Адвокатите вече са представили на министъра на развитието Хилари Бен детайлен каталог с щетите, причинени от 10 000 хектара палмови плантации в провинция Оро, край северния бряг на страната. Британското министерство на международното развитие е най-големият акционер в компанията "Хигатуру ойл палмс" (Higaturu Oil Palms), която управлява въпросната плантация. Министерството е вложило 4 млн. лири (7.3 млн. долара) в компанията посредством правителствената CDC Group, която инвестира пари от помощи в проекти за подпомагане на развиващи се страни. Папуасите обаче твърдят, че "Хигатуру" е използвала отровни химикали за бързия растеж на палмите и е замърсила водоизточниците в района, разкопала е гробовете на предците им и е разрушила единственото местообитание на най-голямата пеперуда в света - "Кралица Александра". Плантацията е започнала да работи преди 26 години.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK