И албанците в Македония готвят референдум за отцепване

Твърде вероятно е албанските опозиционни партии в Македония да организират референдум за отцепване на Западна Македония, ако допитването за връщане на старата териториална организация, подготвян от Световния македонски конгрес (СМК), успее, писа македонският в. “Дневник”. Източници от Партията за демократичен просперитет (ПДП) са обявили, че е възможно сътрудничество с Демократическата партия на албанците (ДПА) за организиране на референдум, "за да защитят албанците държавата, която самите македонци искат да унищожат". ДПА отново повтори, че Охридското мирно споразумение от 2001 г., което сложи край на въоръжените сблъсъци между албанските бунтовници и македонските сили за сигурност, вече не е в сила.

Според последния доклад на швейцарска агенция за развитие и сътрудничество “Суиспис” (Swisspeace) в Македония може да се очаква, че протестите срещу новото териториално устройство ще продължат и обстановката може да се радикализира. Агенцията предупреждава, че при нагнетяване на напрежението албанците може отново да организират екстремистки въоръжени групи. В доклада се посочва още, че лидерът на ДПА Арбен Джафери на практика отхвърля идеята за мултиетническа държава.

Македонците в България, Албания и Гърция искат спешно да бъде повдигнат въпросът за техните права в тези страни, съобщи македонската телевизия А1. На среща с македонското държавно ръководство техни представители поискали Македония да бъде инициатор на международна конференция, на която да бъде предложен като модел за правата на македонците в тези страни Охридското мирно споразумение. Считащите се за македонци възнамеряват и да изпратят харта за подобряване на правата им до правителствата на тези държави и международните организации. Те смятат още, че трябва възможно най-бързо да получат гражданство и право на глас в Македония.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK