"Саграда фамилия" беше завършена виртуално

В Барселона има сграда, която изглежда обречена да бъде вечен символ не само на модернизма, но и на приказната слава на града. Незавършената катедрала "Саграда фамилия" вече 115 години властва над Каталония и дори над Испания като символ на едно отминало време, пълно с романтика и творчески амбиции. Храмът още чака да бъде построен докрай, но това надали скоро ще се случи. Пък и мнозина са на мнение, че, ако катедралата бъде завършена, енигматичната й сила ще се изпари.

Когато Антонио Гауди поема проекта през 1883 г., идеята е в Барселона да бъде построена петкорабна базилика в стил сецесион, обградена от 18 кули по 107 м. Архитектът доживява да зърне само една от днешните четири кули на централната фасада. Той умира през 1926 г. на седемдесет и четири годишна възраст, прегазен от трамвай. От най-грандиозния архитектурен проект в живота му са построени едва 15%. Гражданската война прекъсва строежа през 1936 г. По това време част от криптата, където са се пазели архивите на великия архитект, е била унищожена. Работите по доизграждането на "Саграда фамилия" са подновени през 1952 г. по останалото от оригиналните проекти. И сега кранове и строителни материали могат да се видят редом с построената вече част от катедралата. Строителството обаче върви много бавно и днес са издигнати около 40% от базиликата. В момента тя може да побере 4000 души. В окончателния и вид, който трябва да бъде разгърнат на площ 89 м на 59 м, под покрива и могат да се събират 14 000 богомолци. "Хунта Конструктора дел Тампо", компанията, която ръководи работата по проекта, дава оптимистичен срок от 30 години той да бъде окончателно завършен.

Един специалист по реклама и филмов продуцент от Барселона обяви, че не може да чака толкова дълго, писа в. "Ню Йорк таймс". Четиридесет и една годишният Тони Мека реши да покаже на хората катедралата в цялото и великолепие, било то и във виртуалното пространство. "Пожелах да завърша виртуално "Саграда фамилия", защото мисля, че това е единственият начин хората да я видят в пълния й блясък", казва виртуалният архитект. "Това е най-импозантната сграда в света и може да бъде забелязано дори от децата, тъй като Гауди е използвал в проекта си изключително форми, взети от природата."


Така Мека започва подготовката за строителството на своята 3-D катедрала. В няколко интервюта отбелязва, че е правил триизмерни модели на сгради за работата си в рекламата, но никога не е работил върху нещо толкова комплексно. Това е и причината да наеме още 150 души технически експерти всеки от които работи по своя част от проекта.

Екипът започва с изучаването на всички сгради, построени от Антонио Гауди. Резултатите от проучването след това се нанасят върху оригиналните планове на базиликата. След това старателно се изработват модели на отделните детайли. За да бъде моделът възможно най-близо до реалността на самата катедрала, са направени над 7000 снимки, като стремежът е бил да се улови всеки детайл от интериора и екстериора, включително камбанарията, богато орнаментираните фасади и невероятните спираловидни стълбища, както и абсидата, олтара и криптата, където е бил погребан Гауди. За частта от катедралата, чиито планове са загубени, Мека и сътрудниците му се опитват да си представят какво би направил Гауди, като се базират на други сгради, построени от великия архитект. Финалните акорди са поставени и всичко изглежда реално - до сложните линии и текстурите. След това хората от екипа изготвят перфектно пропорционални копия на всички детайли от църковните фигури и декорации, които по-късно обръщат в компютърни модели. Това е един особено продължителен във времето процес, тъй като Гауди обикновено не използва прави линии, нито повтарящи се мотиви. Когато виртуалната "Саграда фамилия" става готова, се оказва, че за компютърната и възстановка са използвани 35 милиона детайла - десет пъти повече от използваните във филма "Титаник".

Виртуалната "Саграда фамилия" може да бъде видяна на СD-ROM и на адрес в интернетwww.tmdreams.com. Филмът Glory Day, който се очаква да бъде завършен наскоро, ще разкаже са историята на катедралата от самото му начало. Виртуалният архитектурен проект е отнел на създателите му седем години. "Не съм сигурен дали бих се захванал отново, ако знаех колко трудно е това", признава в едно от интервютата си Мека.

Архитектите, пък и посетителите на Барселона имат възражения срещу компютърната катедрала. Според тях на екрана не може да се усети магията на архитектурната дантела. Приближаването към катедралата с нищо не подсказва за подготвящото се зрелище. "Саграда фамилия" изскача сякаш от небитието и спира дъха. Като пристигнал от друг свят пришълец я описва Федерико Фелини. Гарсия Лорка пък толкова се изплашил от гледката, че веднага избягал. След залез слънце катедралата е още по-зашеметяваща - светлините и сенките я обличат в допълнителна мистерия и я превръщат в осветен призрак. Според специалистите, религиозната архитектура не помни по-грандиозен проект от времето на катедралата на Флоренция и храма "Св. Петър" във Ватикана.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK