Северен и Южен Кипър възстановиха търговията помежду си

След 30-годишно прекъсване търговските отношения между Северен и Южен Кипър бяха възстановени в понеделник, съобщи европейската преса. Стоките, които се внасят от турската част на острова в гръцката република Кипър, която е член на евросъюза, ще трябва да отговарят на европейските стандарти за качество и безопасност. Те освен това трябва да разполагат с гаранция от Севернокипърската търговска камара, че са произведени наистина в Северен Кипър, а не в Турция.

Стъпката е първата от триетапен план за прекратяване икономическата изолация на турската общност в Кипър, който ЕС прие през юли. Следващите етапи предвиждат установяването на директна търговия между Северен Кипър и останалите държави - членки на ЕС, и отпускане на финансова помощ в размер на 259 млн. евро до края на 2006 г. Точната дата за откриване на преки търговски отношения на ЕС с кипърските турци засега не е уточнена. Гръцкото правителство на острова продължава да възразява на тази мярка, смятайки, че по този начин Брюксел фактически ще признае юридически нелегитимната Севернокипърска турска република. Никозия дори заплаши, че ще заведе дело срещу Европейската комисия, ако аргументите й не бъдат взети предвид.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK