Спорът за децентрализацията спъва Македония към ЕС

Европейската комисия ще измести срока за изпращане на въпросника на македонското правителство, чиято цел е да се изработи становище по молбата на страната за членство в ЕС, писа македонският в. “Време”, като се позовава на дипломатически източници. Скопие подаде официално молба за членство в ЕС на 22 март. Европейският въпросник за Македония ще закъснее заради организирането на референдума за запазване на старите общински граници и отлагането на процеса на децентрализацията, сочи неофициална информация на вестника.

Засега от делегацията на ЕК в Скопие обаче твърдят, че срокът за получаване на въпросника остава септември. Съветът на министрите поиска от ЕК да подготви и да предаде на македонското правителство въпросника. Няма индикации, че това ще бъде отложено. Септември остава срокът, когато Македония ще получи въпросите, казаха пред вестника от делегацията на ЕК. Те посочиха още, че прилагането на Охридското споразумение ще бъде важна част от въпросника.

Последната голяма глава от него е именно въпросът за децентрализацията, която се препъна в желанието да бъде организиран референдум срещу правителственото решение за териториалното деление, прието от парламента. Този въпрос е част и от изпълняването на политическите критерии от Копенхаген, които включват върховенството на правото, съдебната система, стабилността на страната, спазването на човешките права и междуетническите отношения.


Негативно за прогреса на Македония се изказа и МВФ в последния си доклад за страната, обявен в сряда. В него се говори за “разочароващ прогрес на структурните реформи” и продължаващи намеси в програмите на фонда, които хвърлят сянка върху вземаните решения. Македония се присъедини към МВФ през декември 1992 г. и досега фондът е отпуснал на страната 9 отделни заемни плащания на обща стойност 160 млн. долара. По-рано този месец беше одобрено и последното на стойност 11.7 млн. долара, част от стенд-бай споразумение за 29.4 млн. долара. Въпреки помощта икономическият прогрес е скромен, а през 2003 г. безработицата е била 37 процента, сочат данните на МВФ.

Междувременно стана ясно, че засега македонският президент Бранко Цървенковски няма да организира среща на политическите партии за постигане на споразумение за териториалното устройство на страната, писа в. “Утрински весник”. Не е изключено по-късно той да задвижи инициативата, ако за това има воля и съгласие у всички политически партии, съобщи неговият говорител Валентин Николовски. Докато е в процедурата по инициативата на Световния македонски конгрес за насрочване на референдум срещу новото териториално устройство, президентът няма намерение да инициира лидерска среща, заяви той.

- - - - - - - - -

Македонският президент Бранко Цървенковски ще пристигне у нас в понеделник на еднодневно официално посещение по покана на Георги Първанов, съобщи агенция МИА. Той ще се срещне и с премиера Симеон Сакскобургготски и с председателя на парламента Огнян Герджиков. Теми на разговорите ще бъдат двустранните отношения и българската подкрепа за интеграцията на Македония в ЕС и НАТО. Очаква се да бъде подписан и меморандум за сътрудничество в процеса на европейската и евроатлантическата интеграция. Това ще бъде първото посещение на Цървенковски в България след избирането му за президент на Македония.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK