Британската здравна каса платила 6.2 млрд. лири за компютърна система

Националната одиторска служба на Великобритания започна финансова проверка по новата компютърна програма за здравната система на Острова, която струваше на кабинета 6.2 млрд. лири и трябваше да бъде най-големият граждански информационен проект в света. Това съобщи в. "Дейли телеграф", като уточни, че има подозрения за злоупотреба с вложените средства. По данни на в. "Гардиън" разследването е започнало, след като здравната служба е отменила имейл договор с компанията за технологични решения "И Ди Ес" на стойност 90 млн. лири заради проблеми с доставката и слабо натоварване на програмата. Държавните одитори получили освен това много сигнали от депутати, Британската медицинска асоциация и Академията на кралските медицински колежи. Според недоволните програмата не само не функционира правилно, но и разработката й била осъществена, без да се вземе мнението на достатъчно медицински лица.

По план така наречената Национална ИТ програма, поръчана през 2002 г. и тествана за първи път през юни тази година, трябваше да облекчи както пациентите, така и работата на лекарите и осигурителните компании. Идеята беше от 2006 г. програмата да поддържа електронни досиета на 55 млн. пациенти в Англия. Благодарение на новата система те ще могат да избират по електронен път и лекаря, болницата и вида лечение. Освен това всеки клиент на здравната система ще може да проверява съдържанието на здравния си картон по всяко време в интернет. Досието ще се обновява в реално време, тъй като лекарите също ще имат достъп до него и ще внасят корекции при всяко ново или допълнително лечение.

За да заработи, програмата трябва да включи около 8000 хирургии, 240 болници, 100 000 лекари и 380 000 сестри. Проучване сред медицинските работници обаче разкри, че две трети от тях са силно притеснени от липсата на гаранции за конфиденциалността на отношението лекар-пациент. Изказани бяха дори опасения, че програмата е податлива на хакерски атаки и съдържанието на здравните картони може да бъде подменено. Политиците и компютърните експерти също се страхуват, че най-амбициозният ИТ проект на правителството може да се превърне в драматичен провал. През юни кабинетът вече замрази изпълнението на поръчка за 83 млн. лири за изграждане на информационен център за поддръжка на всички правителствени сайтове. Правителството аргументира мярката с твърдението, че обещаното по договора не е изпълнено. Жертви на неспазени договори за осъществяване на ИТ проекти станаха още Имиграционната служба, Паспортната служба, Пенсионния департамент, Службата за управление на затворите, както и Агенцията за детски осигуровки. Изпълнението на ИТ проекта за последната закъснява с две години и отдавна е надхвърлило допустимия си бюджет. По данни на "Гардиън" официалният бюджет на програмата за здравната каса също е сравнително малък - около 2 млрд. лири, но истинската стойност гони 6.2 млрд. Според сп. "Къмпютър Уийкли" окончателното становище на одиторската служба ще стане известно следващото лято.


- - - - - - - -

Британската здравна система се крепи на три основни институции - Националната здравна служба, Социалните грижи и Службата за социална сигурност. Повече от 90 на сто от цялата здравна помощ във Великобритания се осигурява чрез Националната здравна служба с годишен бюджет от над 41 млрд. лири. Създадена през 1948 г., тя има за цел да предоставя безплатна и пълна здравна помощ на всички нуждаещите се независимо от доходите им. Близо 82% от стойността на здравните услуги се финансира от данъци. Останалата част идва от застраховки, допълнителни такси, финансови операции, дарения и плащания от частни пациенти. Здравната служба е подчинена на министъра на здравето и екипа му. През декември 1997 г. кабинетът обяви 10-годишна стратегия за пълна реформа в здравеопазването. Стратегията беше детайлизирана през юли 2000 г. и предвиждаше поредица от нововъведения, сред които и създаването на електронен вариант на службата, известен като NHSnet.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK