Новите квоти за износ на хайвер помагат на контрабандистите

Съкращаването на износните квоти за есетров хайвер може да доведе до увеличаване на дела на контрабандната търговия, предупреди руският в. "Новые известия". По данни на изданието след почти една година на спорове петте каспийски държави - Русия, Казахстан, Туркменистан, Азербайджан и Иран, са се договорили за намаляване на квотите. Споразумението е постигнато по настояване на постоянния комитет по конвенцията на ООН за международната търговия със застрашени животински и растителни видове (CITES). Експерти от комитета са подчертали необходимостта от съкращаване на добива заради нарасналия добив на петрол и появата на рибата мнемиопсис в каспийските води, която унищожава храната на есетрите.

Според анализаторите от ООН основната заплаха идва от бракониерите. Руското издание пък отбелязва, че те ще се активизират още повече след намаляването на официалните квоти. В момента нелегалният лов на есетри е 15 пъти по-голям от официалния. Световният пазар на черен хайвер се контролира от представители на Турция и Обединените арабски емирства, които се занимават с износ. Те са успели да поемат контрола над контрабандата на хайвер от прикаспийските държави, въпреки че в териториалните води на техните родни страни няма есетрови риби. Според "Новые известия" това е на практика монопол, тъй като на Каспия се падат 90% от световните запаси от есетрови риби, а околните страни доставят на световния пазар 95% от произвеждания в света черен хайвер. Лидер е Иран, а руският дял е едва 10%.

Основните потребители на каспийски хайвер са САЩ и страните от Западна Европа, където отиват над 90% от легалния и нелегален есетров и белугов хайвер. Заради опасенията си от унищожаване на есетровия вид европейците настояват за налагане на ембарго върху доставките на есетри, белуги и севруги на световните пазари. Наблюдатели припомнят, че подобен опит вече е правен в периода 20 юли - 31 декември 2001 г. Тогава ембаргото се отнасяше до всички каспийски страни без Иран, където уловът е под строг държавен контрол. Санкцията обаче не даде резултат и контрабандата нарасна.

Експертите от CITES обясниха случилото се с факта, че властите са корумпирани и сами участват в нелегалния бизнес с хайвер и ги призоваха към по-целенасочени действия в борбата с бракониерството. Скептиците смятат, че битката няма да започне и този сезон. Износните квоти за черен хайвер се фиксират в края на всяка година преди началото на коледния сезон, като за всички каспийски държави е в сила правилото за намаляване на лова на белуга като най-рядък вид есетрова риба в басейна.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK