САЩ наложиха санкции на две оръжейни фирми

Вашингтон наложи санкции на две български оръжейни фирми заради пратки, включващи неуточнено военно оборудване за една от шестте страни в американския черен списък на държавите, подкрепящи тероризма. Наказателните мерки са предприети срещу "Бета" и "КАС инженеринг консорциум"/Би Ем Джи-Ем, съобщи в петък Държавният департамент на САЩ, цитиран от БТА. Миналия месец ЦРУ посочи други три български компании - "Джефф", "Елмет" и "Сара- М", изнасяли военни технологии за иракския режим.

Нарушението на двете фирми е станало известно на 21 септември. Държавният департамент не споменава за коя държава е изнасяно оръжието. В "черния списък" на Вашингтон са Иран, Либия, Сирия, Судан, Северна Корея и Куба. В началото на седмицата Ирак бе изваден от този списък. Санкциите на САЩ предвиждат едногодишна забрана върху всякакъв вид американска помощ и сключване на правителствени договори с тези фирми, както и отказ от издаване на американски лицензи за внос и износ на военно оборудване за същия период.

Пред БТА главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов заяви, че българските специални служби са получили сигнал от американските си партньори на 13 октомври, че имената на две компании ще бъдат обявени. В събота американският посланик Джеймс Пардю коментира, че българското правителство наложи санкции на фирмите, ангажирани с прехвърляне на военно оборудване на държави, които спонсорират тероризма, а САЩ само го подкрепи.


Той уточни, че действията на България са осъществени в сътрудничество с Вашингтон. Дипломатът обаче отказа да коментира кои държави са намесени в скандала, но подчерта, че този въпрос няма нищо общо с Ирак и с доклада на ЦРУ.

"Бета" е с отнет лиценз за търговия със специална продукция от 20 май 2002 г, а "КАС инженеринг консорциум"/Би Ем Джи-Ем - от 2000 г. Лицензът на завода в Червен бряг беше взет заради разкритата от спецслужбите доставка за Судан, за която се твърди, че е осъществена като износ на гражданска продукция. Срещу Судан има наложено ембарго с резолюция на ООН. По-късно беше образувано дело за износ на спецпродукция на оръжейния завод "Бета", по което обвиняеми са двамата бивши директори Людмил Георгиев и Руслан Иванов и председателят на търговско-стопанска кооперация РИК - Казанлък, Николай Кратунков.

Според Националната следствена служба чрез кооперация РИК са били изнесени части за самоходни артилерийски установки 122 милиметра 2C1 "Гвоздики" за Судан с фалшива документация като резервни части за строителни машини. Стойността на износа е 860 хил. долара. През април делото то беше върнато за доразследване в следствието. Състав на Плевенския окръжен съд с председател Румен Лазаров е намерил, че са налице съществени нарушения на процесуалните правила, допуснати в хода на съдебното производство. Името на външния министър Соломон Паси също беше намесено в скандала, тъй като е станал член на съвета на директорите на "Бета" на 4 юни 2001 г., когато е бил и председател на Атлантическия клуб.

Три седмици по-късно, след като е избран за депутат Паси подава молба за напускане. В предаването "В десетката" бившият секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката Владимир Величков коментира, че отнемането на лиценза на "Бета" е бил правилен ход, но не пожела да коментира случаят с "КАС инженеринг консорциум"/Би Ем Джи-Ем. Справката в "Дакси" показва, че "КАС инженеринг" и Би Ем Джи-Ем са регистрирани като отделни фирми, между които има връзка - Руси Хубанов Русев.

Той ръководи и има най-голямо участие в капитала на "КАС инженеринг" - 69%. Останалите 31 процента се държат от 14 физически лица и компанията и от фирмата "И Енд Джи". Би Ем Джи-Ем се управлява от Петър Мирчев. В капитала й участват "Металхим холдинг" ЕАД, "Бета" ЕООД, ВМЗ ЕООД, "Аркус" ЕАД, "Дунарит" ЕАД и "Хубано" ЕООД. Последната фирма има най-голям дял - 57 процента. Тя отново е собственост на Руси Русев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK