Руските шпиони във Великобритания се активизират

Шпионският скандал в Полша, в който бяха забъркани агент на руското външно разузнаване, работил за "Лукойл", висш държавен служител във Варшава, получил $5 млн. подкуп от руската компания, бизнесмен посредник и самият президент Александър Квашневски, беше последван от шпионски разкрития във Великобритания. В. "Индипендънт", който се позовава на свои източници в Уайтхол и спецслужбите, съобщи, че руските шпиони в кралството са се активизирали до нивата от студената война. Според изданието Службата за външно разузнаване (СВР) има 18 агенти на острова, а военното разузнаване (ГРУ) -14. Всичките те са с дипломатически статут и всеки има десетки информатори.

По непотвърдена информация британското контраразузнаване МИ-5 е предупредило министъра на вътрешните работи Дейвид Блънкет за разгръщането на руската шпионска дейност. Освен това, според секретен доклад, озаглавен "Шпионска заплаха" (Espionage Threat), основан на информация от МИ-5 и МИ-6, руските агенти следят движението на военни самолети във Великобритания. Конфиденциалният документ, подготвен в началото на годината, предупреждава, че шпионите използват интернет, за да издирват и вербуват военни специалисти с достъп до секретна информация. Агентурната мрежа събирала и данни за опонентите и критиците на руския президент Владимир Путин, - политически бежанци на Острова. "Индипендънт" твърди, че агентите на СВР работят в три основни направления - събиране на разузнавателна информация по политически въпроси, теми от сигурността и технологични тайни от военен и търговски характер. Служителите на ГРУ се специализират от своя страна в придобиването на данни за ядрените и военните възможности на Великобритания, както и за състоянието на американските бази.

Великобритания представлява особен интерес за руските служби в качеството й на един от основните съюзници на САЩ, както и като влиятелен член на НАТО и страна, където намират убежище много от опонентите на Путин, сред които и Борис Березовски. Според медиите вече няколко руски дипломати са били изгонени от Великобритания за шпионаж. Случилото се не е получило гласност, тъй като официален Лондон не желае да провокира напрежение в отношенията си с Кремъл. Въпреки това службите в Москва продължават да изпращат оперативни работници, твърди Олег Гордиевски, бивш директор на КГБ за Лондон, разкрит като двоен агент през 1985 г. "Силата на КГБ е в това, че има толкова много руснаци, които живеят тук и работят за британски компании", казва той. Според него всеки втори руснак, разполагащ с важна информация, работи за службите. "Свидетели сме на стабилно покачване на броя на дипломатите, изпратени във Великобритания. Ако погледнете профилите им, ще видите, че голяма част от тях са свързани със СВР", допълва Алек Стендиш, редактор на "Джейн`с интелиджънс дайджест". "Путин стремително изгражда разузнавателните системи, които се разпаднаха при управлението на Борис Елцин." Руското посолство отказва коментар по случая, пише "Индипендънт". 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK