Около 100 хиляди души са загинали в Ирак от началото на инвазията

Изследване, публикувано в медицинското списание the Lancet, показва, че рискът от насилствена смърт в Ирак е с 58 пъти по-висок от началото на американската инвазия. 

В резултат на бомбардировките на коалиционните сили и "климата на насилие" в Ирак се е стигнало до смъртта на 100 хиляди души, сочи проучването.

Учените признават, че докладът им се базира на малка извадка - под 1000 семейства, но те смятат, че тя е достатъчно убедителна.


Изследователите от Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health в Балтимор събират данни за раждаемостта и смъртността от началото на януари 2002 г. в 30 домакинства от различни части на Ирак.  Те смятат, че относителният риск от смърт е бил един и половина пъти по-висок за иракските граждани след инвазията през 2003 г., отколкото предишните 15 месеца.

Данните за Фалуджа сочат, че там тази опасност е два и половина пъти по-висока, вследствие на повтарящите се остри сблъсъци.

Генералният извод в изследването е, че преди навлизането на войските на коалицията повечето хора са умирали от инфаркт, инсулт или хронични болести, докато след 2003 г. насилието е основна причина за смъртта след иракчаните. Най-много случайно пострадали от бомбардировки са жени и деца.

Водещият проучването Д-р Лес Робертс прави заключението, че в рамките на разумното е да се приеме, че около 100 хиляди души над нормалното са загинали от началото на 2003 година.

В хода на проучването са се включили много неправителствени организации в Ирак и местни лекари. В доклада се посочва също, че официални цифри за убитите няма. Все пак се споменава, че по някои данни, събирани от самите иракчани, след навлизането на коалиционните сили в страната, са загинали от 10 до 30 хиляди човека.

Същевременно от Пентагона до момента съобщават, че в Ирак са загинали 848 американски военни, още 259 са станали жертва на инциденти, извън бойните действия.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK