Украйна отива на балотаж след съмнителен вот

Украинските избиратели ще трябва да гласуват за президент повторно, след като стана ясно, че нито един от двамата претенденти за поста - премиерът Виктор Янукович и опозиционният лидер Виктор Юшченко, не е спечелил необходимите за победа 50%. Очакването на резултатите от вота беше изключително напрегнато, а съобщенията за разпределението на гласовете беше съпътствано от информации за изключително засилени мерки за сигурност в столицата Киев и масови протести на избиратели, недопуснати до урните поради липса на регистрация.

Първоначално медиите съобщиха за съществена разлика от над 15% в полза на Юшченко, за когото се смята, че са гласували мнозинството украинци в западната част на страната и в чужбина. По данни от чуждестранните протоколи Юшченко е избран от 52.89%, а Янукович - от 37.87%.

Две независими социологически проучвания също дадоха предимство на бившия банкер, но според данните на националния социологически институт печели премиерът и фаворит на президента Леонид Кучма Виктор Янукович. По-късно, с преброяване на около две трети от бюлетините в страната, стана ясно, че преднина е взел Янукович с 43.28% от гласовете. За Юшченко бяха подадени 36.26%. С приближаването на крайния срок за обработка на гласовете разликата между двамата основни претенденти намаляваше и към момента на преброяване на 94% от бюлетините тя беше едва 1%, като за Янукович бяха гласували 40.11% от избирателите, а за Юшченко - 39.16%. По неофициални данни особено силна е била подкрепата за опозиционера в Киев, където за него са гласували 60%, а за Янукович - 14 на сто. Премиерът изпреварваше с повече от 30% конкурента си в Донецка област, чийто бивш губернатор е той.

На фона на тези разминавания в данните и предвид увереността на щаба на Юшченко в победа още на първия тур опозицията предупреди, че ако окончателните резултати не покажат предимство за бившия премиер, ще има основания за обявяване на изборите за фалшифицирани. Протестният митинг, който беше планиран пред сградата на централната избирателна комисия в неделя, обаче не се състоя и по всяка вероятност ще бъде отложен за края на месеца, когато ще се проведе балотажът. На втория тур, насрочен за 21 ноември, ще спечели онзи от кандидатите, който събере повече гласове. Междувременно международните наблюдатели, следили изборите, обявиха, че вотът не е отговарял на международните стандарти. По думите на представителя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Брус Джордж гласуването е било "крачка назад в сравнение с парламентарните избори от 2002 г.". В същото време ръководителят на канадската мисия наблюдатели Джон Мрцав отбеляза, че има данни за множество нарушения по време на изборния процес и оказване на натиск върху избирателите за гласуване в полза на Янукович.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK