Бучковски представи правителството си

Номинираният за премиер на Македония Владо Бучковски представи в сряда в парламента състава и програмата на правителството си, съобщиха македонските медии. Основните приоритети на кабинета през следващите две години ще бъдат ускоряване на процесите на интеграция в НАТО и ЕС, реформа на правосъдната система, борба с организираната престъпност и корупцията, прилагане докрай на Охридското споразумение и задълбочаване на икономическите промени, заяви Бучковски, цитиран от МИА.

“Правителството, което предлагам, има ясна концепция за бъдещето на държавата и за трудностите, пред които са изправени нейните жители”, посочи той. Бучковски обеща до края на мандата на кабинета му през 2006 г. Скопие да получи покана за членство в НАТО, визите за ЕС да паднат и Македония да получи статут на кандидат-членка на съюза и дори да започне преговори за пълноправно членство. Той очаква още при следващото правителство Скопие да получи покана за членство в ЕС.

В състава на кабинета няма изненади, посочва МИА. За министър на отбраната е предложен Йован Манасиевски, на вътрешните работи Любомир Михайловски, на правосъдието Мери Младеновска-Георгиевска, а на външните работи Илинка Митрева. Министър на финансите ще бъде Никола Поповски, на икономиката - Фатмир Бесими, на земеделието - Садула Дураку, на здравеопазването - Владимир Димов, на образованието - Азиз Положани, на труда - Стевчо Якимовски, на местното самоуправление Ризван Сулеймани, на културата Благой Стефановски, на околната среда Зоран Шапурик, а на транспорта - Джемали Мехази. В кабинета има и четирима министри без портфейл. Очакваше се още снощи правителството на Бучковски да бъде одобрено в парламента. 

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK