Кратки новиви от света

Арабската зона за свободна търговия влезе в действие

От 1 януари влезе в сила зона за свободна търговия между 17 страни - членки на Арабската лига. Това означава, че митата върху стоките, с които тези страни търгуват, се премахват. Генералният секретар на Арабската лига Амр Муса заяви, че се надява споразумението да засили сътрудничеството между страните членки и да доведе до създаването на общ пазар. От споразумението са изключени четири страни членки - Мавритания, Сомалия, Джибути и Коморските острови, а Алжир в момента преговаря за членство.

САЩ планират доживотно задържане на терористи


САЩ подготвят планове за практически доживотно задържане на заподозрени терористи, включително за продължително задържане на стотици заподозрени, за които няма достатъчно доказателства, за да бъдат изправени на съд, писа в. "Вашингтон пост". Министерството на отбраната, което държи около 500 затворници в базата в Гуантанамо, смята да поиска от Конгреса на САЩ допълнителни $25 млн. за построяване на затвор за 200 души, в който да бъдат държани хора, които едва ли ще бъдат изправени пред военен съд поради липса на достатъчно доказателства.

"Ал Кайда" търси биологично оръжие

Международните усилия да бъде заловен лидерът на "Ал Кайда" Осама бин Ладен не пречат на организацията да прави опити да се сдобие с оръжие за масово унищожение, твърди зам. държавният секретар на САЩ Джон Болтън. Разузнавателни данни сочат, че групировката усилено търси начин да се добере до химическо и биологическо оръжие, с което да отмъсти на САЩ за ударите в Ирак и Афганистан.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK