“Райските градини” в Ирак бавно се възстановяват

Прочутите блата на Месопотамия, където според Библията са се намирали Райските градини, почти унищожени по времето на Саддам Хюсеин, могат да бъдат частично възстановени, обявиха учени. Ликвидирането им е един от най-сериозните примери за екологичен вандализъм в нашето съвремие, посочва Ройтерс. Оценката е направена на среща на Американската асоциация за прогрес в науката.

Пресушителната програма на Саддам, съчетана с преследване и насилствено изселване на т.нар. блатни араби, обитаващи блатистите региони в долното течение на Тигър и Ефрат от над 5000 години, намалила мокрите земи до едва 7 процента от оригиналната им площ от 20 000 кв.км. Част от блатата вече са започнали да се възстановяват, след като през 2003 г. местните жители разрушиха част от дигите, изградени от режима на диктатора.

Проучване на американски, канадски и иракски учени показало изненадващо бързо завръщане на блатните растения и животински видове в новонаводнените от Тигър и Ефрат райони. "Веднага след разрушаването на дигите се появиха първите блатни птици, а година по-късно те вече са хиляди", посочва Къстис Ричардсън от университета "Дюк" в Северна Каролина. Възстановяването на блатата е сравнително бързо, тъй като те са пресушени скоро - в началото на 90-те години като отмъщение на режим в Багдад на блатните араби шиити, вдигнали се на бунт срещу Саддам след първата война в Залива.

Повечето иракчани подкрепят възстановяването на блатата, но липсва консенсус каква да бъде територията им. Според Ричардсън най-разумно е да се очаква те да заемат площ от около 30 процента от първоначалната. Това ще бъде достатъчно и за потомците на блатните араби - 350 000 през 50-те години, а днес по-малко от 100 000, да се върнат към изконния си поминък.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK