Буш се обяви за ново единство между Европа и Америка

Американският президент Джордж У. Буш започна в понеделник официалната част на визитата си на Стария континент с реч в зала “Концерт Нобл” в Брюксел, в която според първите реакции на европейците е направил неочаквано откровен опит да разтопи леда между двата бряга на Атлантика. “През новия век съюзът между Америка и Европа ще бъде основа на нашата сигурност”, заяви той в реч, насочена и към европейската, и към американската публика.

“Днес Америка и Европа са изправени пред последици и възможности. Заедно ние отново можем да вкараме историята в желания курс - встрани от бедността и отчаянието и по посока на развитието и достойнството на самоуправлението, далеч от омразата и насилието и към справедливостта и мирното уреждане на различията. Докато старите спорове избледняват, а големите задължения се изясняват, нека да открием нова ера на трансатлантическото единство”, заяви Буш.

Американската политика в Близкия изток е основният спорен въпрос със западноевропейците и затова той призова Европа да окаже по-сериозна помощ на Ирак, като нарече страната "най-младата демокрация в света".


Освен това Буш обяви за своя главна цел разрешаването на дългия конфликт между Израел и палестинците и посочи, че “ще развее флага на свободна Палестина”. “Светът не трябва да се примири, преди този конфликт да намери справедливото си разрешение”, каза американският президент.

Белгийският премиер Ги Верхофстад, който представи Буш, заяви, че макар и американската инвазия в Ирак да е била спорна, “вече няма смисъл да спорим кой е бил прав”. Обръщайки се към друга гореща точка от Близкия изток - Ливан и Сирия, той призова Дамаск да изтегли войските си от малката държава. В същото време в Бейрут хиляди привърженици на опозицията скандираха антисирийски лозунги, а Дамаск даде знак, че може съвсем скоро да са изтегли от Ливан. Думите на Буш, че Сирия трябва да сложи край на окупацията на Ливан бяха посрещнати с аплодисменти.

Американският президент отново заклейми иранските ядрени амбиции и посочи, че САЩ работят по проблема заедно с Великобритания, Франция и Германия в “ранните етапи на дипломацията”. “Резултатите от този подход обаче зависят главно от Иран”, заяви той.

Буш отново изтъкна, че Русия трябва да реализира съществен напредък в налагането на демокрацията и правото на закона. “Съзнаваме, че реформите няма да бъдат реализирани за една нощ. Но постоянно ще напомняме на Русия, че стоим зад свободната преса, жизнената опозиция, разделението на властите и върховенството на закона. САЩ и Европа трябва да поставят демократичните реформи в сърцето на диалога си с Москва”, заяви той.

Програмата на Буш трябваше да продължи снощи с вечеря в чест на френския президент Жак Ширак в американското посолство в Брюксел. Във вторник Буш ще закусва с Тони Блеър, ще се срещне с лидерите на Украйна и Италия в централата на НАТО, след което ще разговаря с 25-те лидери на страните - членки на ЕС. (Дневник)

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK