Хрушчов атакува култа към Сталин

На 25 февруари 1956 г. в сензационна реч пред XX конгрес на КПСС първият секретар на партията Никита Хрушчов атакува Йосиф Висарионович Сталин за насилията и престъпленията по време големите чистки през 30-те и 40-те години и слага началото на развенчаването на култа към личността му.

Никита Сергеевич Хрушчов е роден през 1894 г. в с. Калиновка, недалеч от Курск, в семейството на миньори. След революцията от 1917 г. влиза в редовете на Червената армия и постепенно се издига до член на Политбюро на КПСС. По време на Втората световна война влиза в конфликт със Сталин за воденето на бойните действия в Украйна, чийто партиен лидер е, но до разрив не се стига.

По време на грандиозната битка за Сталинград е политкомисар на града. След смъртта на Сталин през март 1953 г. фракциите в партията започват битка за властта, като кликата на Хрушчов се налага и той е избран за първи секретар на КПСС на 7 септември. Главният му съперник - шефът на НКВД Лаврентий Берия, е екзекутиран през декември. Хрушчов поема по пътя на ограничените реформи и шокира делегатите на конгреса през 1956 г. с пряката си атака срещу идола Сталин. Това обаче му навлича гнева на консерваторите в партията, които през лятото се опитват да го свалят от власт.

Превратът на Маленков, Булганин, Молотов и Каганович не успява и Хрушчов от своя страна подхваща чистки. През 1958 г. прави опит да смени курса на съветската икономика от тежка към лека индустрия, макар и без сериозен успех. През 60-те години вътрешнопартийната опозиция срещу Хрушчов се засилва, като роля в това изиграва и Кубинската криза от 1962 г. На 14 октомври 1964 г. ЦК на КПСС го сваля от поста му и го заменя с Леонид Брежнев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK