Техеран плаши света с петролна криза

Ако "иранското досие" попадне в Съвета за сигурност на ООН, на световния петролен пазар ще настъпи криза. И първо ще пострадат САЩ и Европа. ИТАР-ТАСС съобщи, че заплахата е била отправена от ръководителя на групата за преговори от иранска страна по въпросите на ядрената програма на Техеран Хасан Роухани. От европейска страна в разговорите участват Франция, Великобритания и Германия.

Първо ще усети проблемите европейският нефтен пазар, а след това и американският, предупредил Роухани. Руската агенция припомня, че Иран е втората по размер на запаси членка на ОПЕК. Според поверителна информация американски дипломати притискали европейските си колеги "иранското досие" да бъде предадено на Съвета за сигурност, а на Техеран да бъдат наложени икономически санкции. Те обаче няма да засягат петролния износ на страната.

Между Техеран, от една страна, и Европа и САЩ, от друга, напоследък напрежението нараства. Вашингтон обвинява Техеран, че се опитва да разработи ядрено оръжие. Иран отговаря, че има нужда от обогатяване на уран за търговски цели.


"Техеран не е заинтересуван от уреждането на ядрената криза, която сам предизвика, заяви преди няколко дни американският президент Джордж Буш в щабквартирата на ЦРУ в Ленгли. Само те не желаят да живеят по международните стандарти. Техеран не иска да се вслуша в гласа на човечеството, което настоява: Спрете да създавате ядрено оръжие!, каза президентът. В тази връзка той предложи на МААЕ да бъдат предоставени най-широки, практически неограничени права за инспекция на интересуващите ги обекти в Иран, съобщи АП.

По-рано държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс изказа мнение, че Техеран произвежда ядрено оръжие в свръхсекретни подземни лаборатории и призова МААЕ да обърне внимание на това. Ръководителят на руската Агенция за атомна енергия Александър Румянцев обаче смята, че Иран едва ли е в състояние да създаде собствени мощности за обогатяване на уран, тъй като това е икономически нецелесъобразно, "да не кажем разорително за страна с мощност на атомните електростанции под 8000-9000 МВт", смята Румянцев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK