Обществото няма доверие на неправителствените организации, сочи изследване

Структурата на гражданското общество в България е белязана от ниско доверие към неправителствените организации и от пасивни граждани, разочаровани от политическата система, резултатите от прехода и управлението, това сочат резултатите от проект "Индекс на гражданското общество", реализиран от сдружение "Болкан Асист" в периода 2003-2005 година. Възникването на НПО в България е свързано с появата на програми и грантови схеми, предназначени за институционалното им развитие.

Така секторът се формира отгоре-надолу чрез търсене от страна на донорите, а не от страна на гражданите, се посочва в доклада. Според обществото, сочи проучването, неправителствените организации изпълняват главно политически, а не граждански, икономически или професионални функции.

Според изследването малко граждани правят дарения или полагат доброволен труд. Средната стойност на даренията на гражданите за цяла година е около 20 лева. Налице е остра финансова зависимост на третия сектор от държавата, местната власт или международните донори, тъй като около 80 на сто от неправителствените организации разчитат изключително на външно финансиране, за да могат да съществуват.


Според резултатите от проекта налице са "организации", които се създават нарочно за усвояване на средства по налични или предстоящи грантови схеми. След приключване на програмата или проекта организациите преустановяват дейност, изчаквайки друга благоприятна възможност за финансиране.

Според изследването една от силните страни на ГО в България е неговата добре развита институционална структура. Положителен резултат от "донорското" възникване на сектора е доброто му професионално равнище, включително наличието на механизми за саморегулация, "институционални шапки", се посочва в доклада.

В документа се заключава, че в обществото преобладава нисък обществен дух. Според изследванията над 55 на сто от гражданите не са помагали на болни на улицата хора през последната една година.

Налице са обаче високи нагласи за участие в национални и местни референдуми, което е знак за обществена ангажираност. Според проучването повече от половината от хората биха участвали в референдум за промяна на избирателната система, а над 70 на сто - в референдум за затваряне на 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ.

Изследването сочи, че секторът на неправителствените организации има незадоволително влияние върху ежедневните проблеми на мнозинството от гражданите, като едва 3.4 на сто от анкетираните отговарят, че в тяхната община съществува неправителствена организация или група граждани, която подобрява условията на живот. Като най-голям недостатък на третия сектор в доклада се посочва неумението му да овласти чрез своите ресурси обикновените граждани и местните общности.

Въздействието на ГО върху поведението на едрия бизнес е ограничено, е друг извод в доклада. Голяма част от хората се страхуват да търсят отговорност от фирмите за нарушаване на техните права и неизпълнение на задълженията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK