Училищното меню - строга диета или разточителен пир

Дебатът какво трябва да включва дневното меню на един ученик придобива все по-големи мащаби, обхващайки както Америка, така и Стария континент. Основният въпрос, от който се вълнуват националните правителства, е как да подготвят порциона така, че той да е и вкусен, и хранителен. Би Би Си подготви обзорен материал за видовете меню в учебните заведения в няколко страни. Според медията британският министър на образованието Рут Кели обещава да затегне стандартите за питателност на училищната храна в Англия. В момента обаче изследване на хранителните навици на учениците на Острова показва, че 40 на сто от тях се засищат с чипс, а 85% - със сладкиши, десерти и бисквити.

Франция - храната като национална религия

В страната, където храната е национална религия, училищното меню е естествен обект на интерес, особено предвид опасенията за масово затлъстяване сред децата и особено сред тези под 15-годишна възраст. Много училища вече имат свой диетолог, който работи активно съвместно с родителските комитети, предлагайки здравословни и балансирани диети за децата им. Един училищен обяд във Франция струва между 2 и 6 евро на дете в зависимост от региона. По-бедните родители плащат само част от общата сума. И дума не става за поощряване на страстта на децата по пиците, бургерите и чипса, твърди Би Би Си. Тези менюта за "възрастни" се сервират в детски порции, тъй като французите вярват, че добрите хранителни навици се създават отрано.


В седмичното меню на едно обикновено парижко начално училище предложенията са повече от атрактивни - грейпфрут за отваряне на апетита, пиле на грил с грах, канапе от сирене и оризов пудинг за десерт. Закуската е мандарина. Един път седмично се предлага и чипс, но с лазаня със сьомга, вместо бургери или наденици, докато традиционната пица в четвъртък се сервира със здравословна зелена салата. Ястията вървят с вода вместо с газирани напитки. Избор няма, така че децата трябва или да се примирят с подаденото, или да се приберат до вкъщи за обяд.

Френските власти обаче остават притеснени относно алармиращата статистика за затлъстяването сред децата. Според Международната група за борба със затлъстяването към Международната здравна организация 36% от италианските деца са с наднормено тегло на фона на 22% във Великобритания и 19% във Франция, сякаш напук на легендата за здравословните хранителни навици. Затлъстяването вече е поразило 15 процента от французите под 15-годишна възраст, а към 2020 г. се смята, че броят им ще достигне 25%, ако не бъдат взети мерки. А мерки се взимат. Автомати за закуски - общо са около 8000 - не се допускат в началните училища и от септември тази година ще бъдат забранени и в гимназиите.

Това обаче са ходове в пределите на учебното заведение, а извън него нещата са съвсем различни. Традиционното, балансирано френско меню е на масата на едва 20% от населението. Останалите наблягат на "Макдоналдс" и други бързи закуски. Всеки ден един милион французи хапват в един от 1009-те ресторанта на "Макдоналдс". Освен това всяка година французите изпиват по 42 литра кола на човек. Днес средностатистическият гражданин на Петата република поглъща 34 кг захар годишно на фона на 23 кг преди пет години, като на децата се падат дори повече - 39 кг на година на всяко. Голяма част от тях идват от закуски, сладкиши и подсладени напитки.

САЩ - царството на затлъстяването

Достатъчно е да влезете в произволна ученическа кафетерия в САЩ, за да чуете как учениците се оплакват за онова зелено нещо в чиниите си, което някога било спанак. Учениците не обичат храната в стола и в момента, в който вземат студентска книжка, се втурват към близката верига за бързо хранене. Именно поради този феномен изследователите твърдят, че основната причина за затлъстяването сред американците е в ученическите столове. Опитите за забрана на пържените картофи например предизвикаха бунт, макар че властите не се отказват лесно. Хит в усилията им си остава опитът на бюджетния съветник на президента Рейгън, Дейвид Стокмън, да класифицира кетчупа като зеленчук, за да влезе в диетичните изисквания и да намали разходите.

Днес само за обяд в училищата се харчат над 7 млрд. долара. Националната програма за училищните менюта обслужва 28 млн. ученици в над 98 000 училища в страната. Училищата предлагат и закуски в райони с деца от по-неплатежоспособни семейства, а от 1998 г. федералното правителство отпуска и средства за следобедни закуски на ученици, взимащи участие в следобедни занимания. Менютата са изключително различни, но при всички положения трябва да отговарят на общите диетични изисквания за страната. Според тях не повече от 30% от калориите за деня може да идват от мазнини, а по-малко от 10% - от наситени мазнини. Училищните столове трябва да осигуряват и една трета от препоръчаните диетични съставки на протеин, витамин А, витамин С, желязо, калций и калории. Храната се предлага пакетирана, но в много случаи тя е нездравословна, а и в училищата все още има автомати за закуски, които провокират децата към "погрешен" избор. Затова властите стартираха нова програма. Тя цели да накара дребните земеделски производители да пласират прясната си продукция в училищата.

Норвегия - няма стройна система за регулация

Властите в Норвегия не разполагат със стройна система за регулиране на обедното меню и затова децата си носят ядене от вкъщи. То обикновено представлява сандвич със сирене или салам. Все пак повечето училища предлагат евтин абонамент за мляко, плод или друга полезна част от дневното меню на учениците. Обедните почивки са около 30 минути, но децата предпочитат да се хранят в класните стаи, докато учителят им чете пасажи от някоя книга.

И все пак здравословното хранене е част от националния дневен ред. Мнозина учители вярват, че е техен дълг да поощряват учениците да странят от нездравословните храни и напитки, пълни със захар. Има обаче и друг проблем. Някои деца пристигат на училище без готов обяд и тъй като няма откъде да си го набавят, остават гладни за целия ден. Това принуди властите да въведат бюфетно обслужване на държавна издръжка, подобно на това в съседна Швеция.

Украйна - борш, котлети и пюре

Чипсът, пицата или бургерите определено не влизат в менюто на украинските ученици. Това обаче не означава, че училищните менюта по дефиниция са здравословни. Едно обичайно меню се състои от три блюда и плодов сок. За отваряне на апетита учениците получават борш, следван от пържен котлет с яйца и сухари и гарнитура от картофено пюре. Десертът обикновено са бисквити или палачинки с шоколад и крема. В някои украински училища децата на специални диети получават по-здравословни менюта, при които ястията се приготвят на пара, а не се пържат.

Почти всички храни се приготвят от пресни продукти в училищни кухни. Преди години храненето в стола бе безплатно, но сега един киевски ученик трябва да плаща около 2 долара на седмица. Кметството обаче поема изцяло разходите по осигуряването на дневната доза сок и бисквити за междучасието. 

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK