Грузия приватизира енергетиката си

Грузия обяви, че ще приватизира в близката една година най-големите си енергийни обекти, съобщи ИТАР-ТАСС. Според агенцията в списъка за раздържавяване са включени Аджарската електроразпределителна компания, Обединената електроразпределителна компания, обслужваща Западна Грузия, и пет ВЕЦ-а: Ланжанур, Гумат, Дзеврул, Шаор и Риони. В търговете за ВЕЦ-овете могат да участват местни и чуждестранни компании, чиито оферти ще се приемат до 15 май 2005 г., съобщава РБКdaily. След близо една година, през май 2006 г., се очаква да станат известни победителите в конкурса.

Грузинският кабинет ще проведе след 15 май разговори със заявилите интерес кандидати за уточняване на тръжната процедура и началната цена за наддаване. След това участниците ще имат три месеца да изготвят своите предложения.

РАО "ЕЭС Русия" единствена на този етап е заявила интерес да участва в търга за приватизацията на Аджарската компания. "На този етап е трудно да се говори за конкретни параметри на сделката, защото правителството на Грузия все още не е обявило условията за приватизация”, заяви пред РИА “Новости” представител на РАО "ЕЭС".


Министърът по въпросите на икономическата реформа Кахи Бендукидзе заяви, че приватизацията на предложените енергийни дружества трябва да вкара в бюджета около 100 милиона долара.

Приватизацията на държавните дружества беше една от възловите теми в кандидатпрезидентската кампания на Михаил Саакашвили, въпреки че този процес започна в Кавказката република още през 1992 г. Водещи грузински икономисти и този път са скептични по отношение на резултатите. Те припомнят, че в страната има още 1800 напълно държавни фирми или такива, в които държавата има някакво участие и в които работят 180 000 души.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK