Реституционни претенции спъват обединението на Кипър

Европейците, които отдавна купиха собственост в Северен Кипър на ниски цени, често земя, конфискувана от кипърски гръцки бежанци, избягали от северната част на острова след турското нахлуване преди 31 години, сега са изправени пред перспективата да загубят тази земя заради присъединяването на Кипър към ЕС. За такава съдба се готвят Линда и Дейвид Оръмс, пишат британските медии. Преди две години семейството построило кокетна къща в малкото село в Северен Кипър Лапитос, разположено на склона на планина, която слиза до Средиземно море. Сега обаче съдът е постановил да разрушат двуетажната къща, ако не искат собствеността им във Великобритания да бъде конфискувана. Освен това Оръмс трябва да платят и парична компенсация за незаконното използване на имота. Фактически те се озоваха в центъра на последната битка в разделения от войната Кипър. Тя се води за изоставените от кипърските турци и гърци имоти след 1974 г.

Влизането на гръцката част на острова на Афродита в ЕС през 2004 г. добави повече барут в имотната война. За това допринесоха и решенията на Европейския съд за правата на човека, които потвърдиха правата на кипърските гръцки бежанци върху имотите им. Така решението на местния съд доби по-голяма тежест, а конфискацията на собствеността на семейство Оръмс в Англия - напълно реална.

Започналите дела за реституция принудиха британски агенти за недвижими имоти и 200 души, предимно англичани, които са купили собственост в Северен Кипър, да учредят асоциация, която нае адвокатска фирма за защита на интересите им. Освен това беше учреден фонд от 1 млн. кипърски лири (1.7 млн. евро), който да покрива разноските по делата. Кипърското правителство оценява, че около 10 000 чужденци са купили собственост на кипърски гърци в северната част на острова, включително студиа и апартаменти в луксозни курортни селища.


Рауф Денкташ: Имотите ще разпалят нова война

Първият президент на т.нар. Севернокипърска турска република, призната единствено от Анкара, Рауф Денкташ заяви, че претенциите на гърците могат да доведат до въоръжен конфликт между двете общности, което ще забави разрешаването на кипърския въпрос. Денкташ настоя проблемът да бъде решаван на масата на политическите преговори.

Неговият наследник Мехмет Али Талят предупреди, че може да затвори откритите преди две години пропускателни пунктове на демаркационната линия в отговор на нарастващите претенции на гърците от юга за реституция на имоти в северната част на острова. Нарастващото напрежение принуди и еврокомисаря по разширяването на ЕС Оли Рен да вземе отношение по спора. Той посъветва кипърските гърци да се въздържат от постъпки пред съда за възвръщане на собствеността им, останала в северната част на острова, и заплаши, че “статуквото на острова повече не може да бъде толерирано и Кипър трябва да стане страна членка като всички останали - мирна и единна държава".

Президентът на Кипър Тасос Пападопулос обаче защити правото на кипърските гърци да искат връщане на имотите си, изтъквайки, че това право е защитено от принципите на ЕС и на Европейския съд за правата на човека и никоя власт не може да го блокира.

Окупацията е в основата на имотните спорове

Кипър е разделен на контролиран от кипърските гърци юг и окупиран от Турция север. През 1974 г. Анкара предприе военна операция като контрамярка спрямо претенции на Атина на обединение с острова на Афродита.

Инвазията застави почти 200 000 кипърски гърци да напуснат домовете си в северната част и 40 000 кипърски турци от южната част да бъдат настанени там. Над 150 000 преселници от Турция също пристигнаха в последвалите години, заемайки собственост на кипърски гърци в нарушение на Женевските конвенции.

Преди 1974 г. 82% от територията на Северен Кипър бе притежавана от кипърски гърци, а 16.5% бе на кипърски турци, твърди статистиката на кипърското правителство.

Турция е единствената страна, която признава отцепилата се Севернокипърска турска република и има там 40 000 войници. Въпреки че тя контролира по-голямата част от курортните забележителности, изпитва сериозни финансови затруднения. В последните години в северната част на острова се забелязва строителен бум. Властите се опитват чрез продажбата на изоставени имоти да привлекат чуждестранни капитали в икономиката. За целта край пътищата в северната част на острова на Афродита могат да се видят стотици билбордове, рекламиращи продажбата на земя и имоти. Тези сделки обаче много лесно могат да бъдат атакувани в съда.

Европейският съд за правата на човека нееднократно е разпореждал на Турция да позволи на кипърските гръцки бежанци от Северен Кипър да се върнат по родните си места, но турското кипърско правителство отказва да се съобрази с решението. Турски адвокати пък заплашиха, че ще започнат дела срещу гърците за незаконно използване на турска собственост в гръцката част на острова.

Всичко това навежда на мисълта, че пред обединението на острова се изправя още едно преятствие - решението за собствеността на изоставените след 1974 г. имоти. Адвокати и политици от двете страни вече предупреждават, че юридическите битки между кипърските гърци и кипърските турци не помагат на усилията, които и ЕС, и ООН полагат за обединяване на острова.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK