Конкуренти се обединяват за контрол над "Галилео"

Конкурентни консорциуми се обединяват, за да спечелят многомилиардната концесия на европейската GPS система "Галилео" (Galileo), съобщи Би Би Си. Според агенцията iNavSat и Eurely се готвят да купят сателита Galileo Joint Undertaking, която сега се контролира от Европейската комисия и Европейската космическа агенция. Общата оферта на двата консорциума предвижда по-големи приходи благодарение на обединението им. Договорът, който ще подпишат, ще им даде право да се разпореждат със сателита за срок от 20 години и да вземат печалбата от всички услуги.

До края на десетилетието в системата трябва да влязат 30 космически апарата в орбита около Земята. Технологиите, с които е снабден "Галилео", са предназначени да дадат по-голяма точност на навигацията и синхронизацията на Стария континент. В момента сателитът работи в координация с американският GPS, което дава още по-голяма точност.

ЕС очаква около насочващата система да бъдат създадени 100 000 нови работни места, предимно в сателитната навигация, като се има предвид, че все повече мобилни устройства използват системата GPS.


Тестовите сателити все още са в процес на производство, като първият ще бъде изстрелян с руската ракета носител "Союз" през декември.

Според анализаторите общото очакване е за най-малко 10 милиарда евро печалба на година.

В консорциума iNavSat влизат европейският космически гигант EADS, френския Thales и британската сателитна група Inmarsat.

Консорциумът Eurely се състои от френската фирма Alcatel, италианската Finmeccanica и испанските AENA и Hispasat.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK