Лошото време остави Грузия на тъмно

Източната част на Грузия, включително столицата Тбилиси, остана във вторник вечерта за втори път за последните 24 часа без електричество заради авария, съобщи ИТАР-ТАСС.

Няколко мотриса на метрото в Тбилиси са били блокирани под земята, но пътниците са били евакуирани с помощта на служителите на компанията.

Източници от енергийните служби съобщиха, че причината за прекъсването на тока е авария на голям далекопровод, по който се подава електричество от западната към източната част на страната. Специалисти посочват, че ураганният вятър, съпроводен на някои места с градушка, е причинил токовия срив. Лошото време дори извади временно от строя един от блоковете на ВЕЦ ''Ингури'' в зоната на грузинско-абхазкия конфликт.


Засега не е известно по каква причина в тбилиската електроразпределителна компания “Теласи” не е могла да премине на резервно захранване и да осигури ток на държавните учреждения и социални заведения, отбелязва ''Рустави 2''. Грузинските медии посочват, че само тези административни ведомства и служби, които са имали генератори, не са били на тъмно.

В последните години сривовете в електропреносната мрежа принудиха местните медии да се снабдят с генератори, за да не прекъсват работа. На собствено захранване разчитат и по-заможните грузинци.

Това е вторият инцидент за последните 24 часа, който изважда от строя енергийната система на Грузия. При предишния мълния прекъсна електропроводът "Имерети", който свързва източната със западната част на страната. Засегнати бяха и електропроводите “Картли-1” и “Картли-2”.

Грузия преди седмици обяви, че ще приватизира в близката една година най-големите си енергийни обекти, съобщи ИТАР-ТАСС. Целта е да влязат свежи капитали, които да модернизират енергетиката на страната. ИТАР-ТАСС посочва, че в списъка за раздържавяване са включени Аджарската електроразпределителна компания, Обединената електроразпределителна компания, обслужваща Западна Грузия, и пет ВЕЦ-а: Ланжанур, Гумат, Дзеврул, Шаор и Риони. В търговете за ВЕЦ-овете могат да участват местни и чуждестранни компании. Министърът по въпросите на икономическата реформа Кахи Бендукидзе заяви, че приватизацията на предложените енергийни дружества трябва да вкара в бюджета около 100 милиона долара.

Приватизацията на държавните дружества беше една от възловите теми в кандидатпрезидентската кампания на Михаил Саакашвили, въпреки че този процес започна в кавказката република още през 1992 г. Водещи грузински икономисти и този път са скептични по отношение на резултатите. Те припомнят, че в страната има още 1800 напълно държавни фирми или такива, в които държавата има някакво участие и в които работят 180 000 души. Освен предприятията в енергетиката още 650 предприятия се включени в списъка за приватизация през 2005 г. Други 40 подлежат на ликвидация, а 11 са обявени за банкрутирали. Освен това правителството подготвя документите за приватизация на 123 предприятия. 

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK