15 юли: Кипърският лидер архиепископ Макариос е свален с преврат

На 15 юли 1974 г. президентът на Кипър архиепископ Макариос е свален от военен преврат, иницииран от управляващата в Гърция военна хунта. Целта на преврата е начело на Кипър да застане политик, който да е по-склонен от архиепископа да включи страната в съюз с Гърция, т.нар. еносис, водещ към обединение на двете държави. Превратът обаче има обратен ефект и довежда от турската инвазия от август и разделянето на острова на южна гръцка и северна турска част.

Анкара получава легитимация на атаката в реч на самия Макариос, който на 19 юли пред Съвета за сигурност на ООН обявява: "Гърция нападна Кипър и застраши цялата гръцко-турска общност." Архиепископ Макариос (светско име Михалис Христодуло Мускос) е роден през 1913 г. в с. Паная, окръг Пафос. От 1948 г. е епископ на Китион, а през 1950 г. става архиепископ на Кипър.

Макариос е организатор на кипърското съпротивително движение "Национална организация на кипърските борци" (ЕОКА), за което британските власти през 1956 г. го заточват на Сейшелските острови по обвинение в тероризъм. През 1959 г. обаче Гърция, Турция и Великобритания договарят условията за независимост на острова и Макариос се връща в Кипър и е избран за пръв негов президент, като официално встъпва в длъжност през 1960 г.

Мандатът му, изтичащ през 1965 г., е удължен до 1968 г., а тогава той печели нов. По време на цялото си управление архиепископът твърди, че еносисът е желателен, но независимостта е нужна. Заради левичарската му реторика Вашингтон го нарича Кастро на Средиземно море. Турската окупация на Северен Кипър води до падането на военните режими в Атина и Никозия и през декември 1974 г. Макариос се връща и отново поема президентския пост, на който остава до смъртта си през август 1977 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK